Pohjoinen TYÖVÄENOPISTO TOIMII

615

Pohjoinen TYÖVÄENOPISTO – ETUSIVU  

Yllä  Saumuri tutuksi -kurssi Oulunkylätalon tekstiililuokassa. Eija Mäkelän vetämän kurssin aiheina ovat mm: langoitus, säädöt ja niiden vaikutus ompeleen muodostumiseen. Lisäksi harjoitellaan mm. tasosauman, poimutuksen ja rullapäärmeen ompelua sekä kuminauhan kiinnittämistä. Kurssiin kuuluu kokeiluja erilaisille materiaaleille sekä tutustuminen saumurin kotihuoltoon. Tammikuu 2012.

studiokuvaus.jpg

Yllä  Studiovalojen käytön perusteita -kurssi alkoi Oulunkylätalon taideluokassa tammikuussa 2012. Kurssilaiset johdatetaan valojen saloihin käytännön kautta, keskustellen ja opettajan antamien vinkkien avulla. Kurssiin kuuluu itsenäisiä kuvausharjoituksia. Niitä varten kurssilaiset voivat varata Oulunkylätalon taideluokan ja studiovalosetin. Kurssi päätty toukokuussa 2012. Viimeisellä kerralla oppilaat saavat palautetta kevään aikana tekemistään kuvista. Kurssin opettaja on Kari Väisänen.

perjantaikutluento.jpg 

Yllä  Perjantain kulttuuriluennot pidetään Oulunkylätalon salissa. Syksyllä 2011 luentosarjan aiheena oli Tallinna, Pietari ja Turku – suomalaisille merkitykselliset kaupungit ennen ja nyt. Aihe ja hyvät luennoitsijat vetivät väkeä.

 Alla – Lokakuussa 2011 Oulunkylätalolla huomioitiin kirjailija Juhani Ahon 150 -vuotissynttärit. Teemapäivä LASTUISTA VERKOILLE tarjosi monipuolisen ohjelman luentoja, työpajoja, musiikkia ja lausuntaa. Kuvassa neuvontapiste JUHANI AHON AJAN RUOKAPERINNE, johon kuului suppea, mutta hienosti suunniteltu valikoima Ahon ajan kotitalousesineitä ja aiheeseen  liittyvää kirjallisuutta. Neuvontapisteen toteuttivat Helsingin yliopiston kotitalouden opetusharjoittelijat.

juhaniaho150.jpg

 rajala_panu_1.jpg

Oulunkylän kirjastossa pidettävä luentosarja UUTTA TIETOKIRJALLISUUDESSA on suosittu. Syksyllä 2011 neljä kirjailijaa esitteli uuden teoksensa: FT Ulla Tillander-GodenhielmFabergén suomalaiset mestarit, ST VTM kapteeni evp. Jarno LimnéllMaailma 9/11:n jälkeen, professori emeritus Heikki RäisänenMitä varhaiset kristityt uskoivat ja FT  kirjallisuudentutkija Panu Rajala ( Yllä ) – Naisten mies ja aatteiden, Juhani Ahon elämäntaide. Rajalan tilaisuuteen tuli väkeä niin paljon, että tuoleja laitettiin kokoustilan lisäksi kirjaston aulaan – Alla.

rajala_panu.jpg 

 viro_suomi_suhteet.jpg

Yllä  – Huhtikuussa 2011 oli Oulunkylätalossa teemapäivä VIRON JA SUOMEN KAUNOKIRJALLISIA KOHTAAMISIA. Ohjelmassa oli mm. suomentaja Raija Hämäläisen ja Tapio Mäkeläisen keskustelu virolaisesta  runoudesta ja sen suomentamisesta.

Alla –  Pohjoisen alueopiston KEVÄTKONSERTTI huhtikuussa 2011. Työväenopiston musiikkiryhmät esiintyivät täydelle salille Oulunkylätalossa. Kuvassa yksinlaulajat.

kevatkonsertti1.jpg

 

 valokuva11.jpg

Valokuvasommittelun kurssi Oulunkylätalolla maaliskuussa 2011. Opettajana Hannu-Pekka Wettenhovi. Kurssilla opitaan katsomaan kuvia kunnolla ja pitkään. Näin syvennetään teoriatietoja valokuvailmaisusta ja -sommittelusta, sekä arvioidaan erilaisia kuvaustehtävien kuvia perusteellisesti.

 valokuva22.jpg

 

 

 kalligrafia1.jpg

Yllä  Kalligrafian kurssi Oulunkylätalolla vuoden 2011 alussa. Kurssilla esitellään ja kokeillaan tekstausta helpottavia menetelmiä, kuten kalkkeeraus ja valopöytämenettelyt, joilla voidaan toteuttaa näyttäviä sekä tyylikkäitä tekstauksia. Menetelminä on mm. helppo "haamukopiointi" ja ns. kalkkeerausmenetelmä. Kurssin aineistossa on noin 30 tekstauksen malliaakkosistoa, joita voi kokeilla. Alkuverryttelynä haamukirjainkopioita joiden päälle tekstaamalla voi kätevästi omaksua uuden tyypin tekstaustavan.

Litografi ja kalligrafi Pentti Hiltunen ( alla ) on vetänyt monia kalligrafiakursseja.  Pentillä on erilevyisiä ja -tyyppisiä tekstauskyniä ja -värejä, joita oppilaat voivat kokeilla.

 kalligrafia2.jpg

 

 

glogi1.jpg 

Yllä  – Pohjoisen työväenopiston syyskauden perinteinen päätös on opistolaisyhdistyksen glögitarjoilu opiskelijoille. Kuuman juoman ja pipareiden voimalla arvioidaan mennyttä lukukautta ja virittäydään jouluun. Glögipöytä Oulunkylätalon aulassa joulukuun alussa 2010.

Alla – Eritasoiset kehystyskurssit ovat kestosuosikkeja. Kursseilla opetellaan kehystämään kuvia. Kurssilta saa hyvät eväät – tutustutaan työvälineisiin ja materiaaleihin. Tehdään itse kehyksiä, mutta myös pohja- ja pintakäsittelyä sekä pahvipohjustusta. Tarjolla on hyvä valikoima kehyslistoja. Kehystyksen alkeiskurssi joulukuussa 2010 Oulunkylätalon taideluokassa. Opettajana Seppo Sinkkonen.

kehys1.jpg

 

1kn_otsikko.jpg

Näyttely oli esillä 24.4.-8.5.2010 Oulunkylätalossa ja Oulunkylän kirjastossa. Esillä oli mukava otos töitä, joista katsoja sai hyvän vaikutelman menneen talven tuotannosta.

lasityo1.jpg Lasitöitä Oulunkylän kirjastossa.

 Posliinimaalausta ja tauluja Oulunkylätalon käytävällä.

vitriini1.jpg

 ROMULELU VEISTOKURSSI

Oulunkylätalon taideluokassa oli Romulelu veistokurssi kesäkuussa 2010.  Kurssilla yli 7-vuotiaat suunnittelevat veistoksia ja installaatioita kirppisleluista.  Hauskojen materiaalien kautta lähestytään kierrätystaiteen maailmaa. Kurssi on osa OSSY ry:n järjestämää Lasten Kesäakatemiaan, joka useamman vuoden on pitänyt työväenopistoa yhtenä paikkanaan. Kurssin veti kuvanveistäjä Sakari Kannosto.

Kurssia aloitellaan maanantaina 7.6.2010.

romu.jpg 

 

romu2.jpg 

 Kurssin viimeinen päivä perjantai 11.6.2010.
Yhdessä on tehty komea satueläin.
Monet tekivät omia pienempiä töitään.

 KEVÄTKONSERTTI

Työviksen musiikkiryhmät pitivät kevätkonsertin Oulunkylätalossa huhtikuussa 2010. Esiintyjinä olivat Haavekuva -orkesteri, kitarayhtye GuiteArt, mieskuoro Part A Boys, yksinlaulajia ja kuvassa oleva naiskuoro Nuottinuttura.

nununu.jpg 

 

TIETOTEKNIIKKA:
KOTIKONEET HYVÄÄN KÄYTTÖÖN

Keväällä 2010 Oulunkylätalolla oli sarja tietotekniikan luentoja. Aiheet olivat: Windows 7, Digi-TV tietokoneella, Kannettavan tietokoneen hankinta, Tietoturva, Nettiyhteyden hankinta, Lähiverkko kotiin ja Digikuvien arkistointi. Kaikki luennot olivat ilmaisia ja ilmeisen tarpeellisia, sillä kuulijoita oli runsaasti.

luento1.jpg 


Suomenkielinen työväenopisto  Pohjoinen alueopisto

Oulunkylätalo, Kylänvanhimmantie 25 00640 Helsinki, puh. 310 8854  vaakuna1.jpg

Pohjoinen TYÖVÄENOPISTO –  ETUSIVU