Ikkunabasilika ja Maunulalainen pesto -resepti

491

Pitenevät päivät antavat tilaisuuden aloitella multahommia ja houkutella vihreitä lehtiä esiin siemenpiiloistaan. Palstaviljelijän kannattaa jo kylvää tomaatit ja chilit ruukkuihin, jos mielii omia taimia. Myös monet koristekasvit, kuten heliotroopit ja keijunmekot, pitää kylvää jo maaliskuussa.

Helppo ja hyödyllinen kevätkasvatettava on basilika, josta saa iloa sekä silmälle että ruokapöytään. Sitä luonnehditaankin onnen ja ilon tuojaksi. Basilikaa kasvatetaan aurinkoisella ikkunalla, ja kesäksi sen voi siirtää parvekkeelle. Viljelypalstalla basilika menestyy heikosti jos ollenkaan, sillä se tarvitsee valon lisäksi runsaasti lämpöä, vettä ja ravinteita. Itse kasvatetussa basilikassa on selvästi voimakkaampi aromi kuin kaupan ruukkubasilikoissa. Ikkunabasilika antaa satoa lokakuulle asti, sitten valon puute tekee herkusta lopun.

 

Ota mieluiten kestokasteluruukku, täytä se puolilleen mullalla ja ripottele pintaan harvakseltaan basilikan siemeniä. Hauskemman kokonaisuuden saat, jos käytät kahta tai kolmea eri lajia, esimerkiksi tavallista, punalehtistä ja kanelibasilikaa. Siemenet voi peittää hyvin ohuesti mullalla. Multaa ei saa päästää kuivahtamaan.

 

Muutaman viikon kuluttua ruukussa on runsaasti pikkutaimia, joita pitää harventaa. Ruukkuun jätetään kymmenkunta tainta, ja harvennetut taimet kannattaa tietysti syödä. Kun taimet ovat noin 10-15 sentin korkuisia ja niissä on useita lehtipareja, niistä voi alkaa napostella latvoja. Näin ne haaroittuvat ja kasvavat pensasmaisiksi. Ruukkuun lisätään multaa, jolloin taimet vankistuvat. Jatkossa syödään sekä latvoja, jos halutaan taimien haaroittuvan lisää, että varresta kasvavia lehtiä. Jos annat latvojen kasvaa pitkiksi, niihin muodostuu lajista riippuen valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia, mutta tällöin lehdet kasvavat huonommin.

 

Basilika kuluttaa valtavasti vettä, ja siksi sitä on helpointa kasvattaa kestokasteluruukussa. Lannoitettakin on annettava runsaasti. Itse sujautan ruukun vesisäiliöön teelusikallisen puutarhalannoitejauhetta kerran kuussa tai kesällä vähän useamminkin, ja sato on mahtava. Sitä riittää paitsi salaatteihin myös peston tekemiseen.

 

Maunulalainen pesto

 

¾ dl auringonkukansiemeniä

2 valkosipulinkynttä

puoli litraa basilikanlehtiä tai 2-3 ruukkubasilikaa

½ pussillista parmesaaniraastetta

½ tl suolaa tai maun mukaan

mustapippurirouhetta

reilusti oliiviöljyä

 

Pane auringonkukansiemenet ja valkosipuli tehosekoittimeen ja hienonna. Lisää sitten basilika ja jatka hienontamista. Kun lehdet ovat silppuna, lisätään muut aineet, viimeksi oliiviöljy. Öljyä käytetään sen verran, että massa on pehmeää mutta ei juoksevaa. Sitten tarkistetaan maku. Kotipesto saa olla vähemmän öljyistä ja vähemmän suolaista kuin  kaupasta ostettava.

 

Pestoa käytetään pastan kanssa, leivän päällä tai mausteena. Tämä pesto säilyy noin viikon jääkaapissa. Osan voi pakastaa vaikka jääkuutiorasiassa. Pestokuutioita voi sitten heittää pastakattilaan sulamaan, kun vesi on kaadettu pois.

 

Vinkki: Auringonkukansiemenet voi paahtaa kuivalla pannulla kevyesti ennen kuin käytät ne pestoon. Jos sekoitat paahdettuihin siemeniin lirauksen soijakastiketta niiden ollessa vielä kuumia, saat mukavaa naposteltavaa.

 

Annamari Ruonakoski