Metro Maunulan kautta lentoasemalle

467

Liikennelaitos teetätti WSP LT-konsulteilla selvityksen metrolinjasta Pasilasta Helsinkin-Vantaan lentoasemalle. Linjausvaihtoehtoja selvityksessä oli kolme, joista kaksi kulki Maunulan kautta. Kolmas vaihtoehto kulki Arabianrannan, Viikin ja Malmin kautta. Maunulassa asemat olisivat joko Maunulan keskustassa tai Suursuolla. WSP LT-konsulttien selvityksessä on alustavasti määritelty Maunulan metroaseman vaihtoehtoiset paikat. Halvin suora tunnelilinjaus maksaisi noin 260 miljoonaa euroa.

Metrolinja tulisi maksamaan 220-300 miljoonaa euroa ja se valmistuisi aikaisintaan vuonna 2025. Matka Pasilasta lentoasemalla kestäisi noin 10-14 minuuttia pysäkkien määrästä riippuen. Metrolinjaa käyttäisi noin 24.000 matkustajaa vuorokaudessa, näistä olisi lentoaseman käyttäjiä noin 10.000 matkustajaa päivässä.

Metrolinja voitaisiin toteuttaa joko halvempana maanalaisena ratkaisuna tai pintavetona. Eniten kustannuksiin vaikuttaa asemien määrä. Yhden aseman hinta on noin 15 miljoonaa euroa. Jos linja rakennettaisiin maanalaisena, metropysäkki olisi Maunulan keskustan paikalla. Jos taas metro kulkisi maan päällä, pysäkki olisi Tuusulantie ja Pakilantie risteysalueen kohdalla.

Metsälään pysäkki on suunnitteilla sen vuoksi, että alueelle on kaavailtu uutta asuntorakentamista. Pakilaan ei tulisi pysäkkiä, koska alueen väestön tiheys pysäkkialueen kohdalla on liian pieni omalle pysäkille.

Metro tulisi Keski-Pasilaan Kampin, Töölön ja Olympiastadionin kautta.

HKL oli jo vuonna 2004 julkaistussa visiossaan käsitellyt metron jatkamista Pasilasta Maunulaan tai Arabianrannan kautta Viikkiin. Joukkoliikennelautakunta hyväksyi vision 4.3.2004.

Varhaisimmat Maunulaa koskevat metrosuunnitelmat on tehty jo 60-luvulla. Metron jatkamista Pasilasta lentoasemalle esitti kaupunginjohtaja Jussi Pajunen maaaliskuussa 2006.

LISÄTIETO
Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous 4.5.2006 

Lautakunnan esityslista 4.5.2006

Selvitys: Metrolinja Pasilasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle

HKL:n Visio 2012 ja strategiavalinnat vuosille 2004-2012 (2004) 

Keski-Pasilan kehittäminen 27.3.2006

Alla oleva kuva on HKL:n Visio 2012:sta.