Ars & Vita: Liettulais-suomalaista teatteria

238

Maunulan teatteriryhmä kävi Helsingin Juhlaviikoilla 26.8.2006 katsomassa Kristian Smedsin ohjaaman Sad Songs from the heart of Europe esitystä Teatteri Takomossa. Esitys oli yhden naisen teatteria, jota esitti liettualaistähti Aldona Bendoriuté. Näytelmä esitettiin liettuaksi ja se tulkattiin suomeksi. Kuvassa on Maunulan teatteriryhmä/raati.

Näytelmän pohjana on Dostojevskin Rikos ja rangaistus Sonjan, Raskolnikovin rakastetun, näkökulmasta tarkasteltuna. Näytelmä hyödynsi Takomon pientä ja intiimiä teatteritilaa sekä oli vuorovaikutteinen katsojien kanssa. Näytelmä esitetään su 27.8.toisen kerran, mutta esitys lienee loppuun myyty.

Kristian Smeds tuotantoa ovat olleet Oulunkylän (palaneella) työväentalolla esitetty Teatteri Takomon ”Rautavaara Oulunkylän tähti” sekä Tallinnassa mainetta saanut ”Jäniksen vuosi”.

Jäniksen vuotta esitettiin Mediakeskus Lumessa 21-23.8. Juhlaviikoilla. Teatteri Takomossa nähdään 1.-3.9. Smedsin ohjaama Lapsia, lintuja ja kukkasia.

Ryhmämme suosittelee Tallinnan Von Krahli Teatterin Jäniksen vuosi esitystä, joka on tehty Arto Paasilinnan romaanin pohjalta. Syksyllä 2005 ensi-iltansa saanutta näytelmää esitetään taas tänä syksynä.

Näytelmän Vilnan ensi-ilta: 27. syyskuuta.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Kristian Smeds
Näyttelijä: Aldona Bendoriuté
Visuaalinen ja tekninen työryhmä: Kristian Smeds, Jurate Paulekaite, Darius Malinauskas
Tulkki ja kääntäjä: Reeta Tuoresmäki

LISÄTIETOJA
Helsingin Juhlaviikkojen teatteri- ja tanssiesitykset
Teatteri Takomo
Jäniksen vuosi Tallinnassa 
Sad songs from the heart of Europe