Aikamatka 50-luvun kouluun la 8.05 ja su 18.50

367

Tv 1:stä tulee sunnuntaisin kiinnostava tosiTVohjelma Aikamatka sisäoppilaitokseen. Siinä 30 nykynuorta suljetaan kuukaudeksi 50-luvun tyyliin toimivaan Charles Darwin Grammar School sisäoppilaitokseen.

Tuon ajan engalntilaisessa koulussa arvostettiin kuria, moraalia ja akateemisuutta. Koulun motto tuli Charles Darwinilta: ”Vahvimmat jäävät eloon”.

Opetus ja ruokailu tapahtuivat tytöille ja pojille eri tiloissa. Opetuksen ajateltiin olevan tehokkaampaa kun vastakkainen sukupuoli ei ollut häiritsemässä oppimista. Ensimäisessä jaksossa oppilaat joutuivat 50-luvun tasotestiin luonnontieteissä ja tulokset olivat huonot.

Ohjelmassa seurataan nuorten sopeutumista 50-luvun kouluun ja sen kuriin. Ohjelmassa esitellään oppilaiden koitaustoja. Kiinnostavaa on myös 50-luvun englantilainen pedogogiikka, joka valmisti koululaisia tuon ajan yhteiskuntaan. Yksilöllisyydelle siinä ei ollut sijaa. Tyttöjen on luovuttava koruista ja meikeistä. Kaikki käyttivät koulupukua ja poikien tukan muoti lyhyt. Kokemuksesta tulee mieleen lähinnä armeija-ajan muistot.

Oppilaat eivät saa pitää yhteyttä koteihinsa. Makeisia ja omia eiväitä ei saa olla opplaitoksessa ja niitä opettajat ratsaavat tuon tuosta. Oppilaille tarjottava ruoka on 50-luvun mallin mukaan tehtyä.

Ohjelma on viisiosainen ja sen toinen osa nähdään sunnuntaina 3.9. klo 18.50 TV1:ssä.  Ohjelma uusitaan viikkoa myöhemmin lauantaiaamuisin TV1:ssä klo 8.05.

Kannattaa katsoa!

LISÄTIETOJA
That’ll Teach ’em