Kotimaista elokuvataidetta bussimatkan päässä

304

Kaiken digitalisoimispauhun aikana on todellista juhlaa päästä katsomaan uutta kotimaista dokumenttielokuvaa – kohtuulliseen kellonaikaan (vrt. television Uusi Kino lähetysajat) ja vielä valkokankaalta. Nyt siihen on muutamia mahdollisuuksia ja myöhemmin syksyllä vähän lisää.

Loppuviikosta ovat elokuvateatteri ja kulttuurikompleksi Andorrassa nähtävinä Rostislav Aallon kaksi dokumenttia ”Ota minut syliin” ja ”Mongolialainen iltapäivä”, ja lokakuussa dokumenttielokuvan valtakunnallisen kiertueen Helsingin esitykset.

Rostislav Aallon dokumentit ovat yhden miehen käsialaa, hän on sekä ohjannut, kuvannut, käsikirjoittanut, tuottanut, että ryhtynyt itse myös levittämään elokuviaan vastauksena pienen markkina-alueen Suomessa vallitsevalle käytännölle, jossa pienelokuvia ”ei kannata tukea”. Aallon elokuvat on tuottanut Zen Media (www.zenmedia.fi).

”Ota minut syliin” dokumentissa (82 min) ohjaaja on neljän vuoden ajan seurannut aikuiseen kolmenkympin ikään saapuvaa sympaattista, älykästä ja hulvatonta – ja silti ahdistunutta – nuorta miestä, Timiä. Timin elämä tapahtuu Kalliossa, josta ulkopuolisen mieleen heti pongahtaa joukko tiettyjä mielikuvia, kuten ahtaat asunnot, kaljakuppiloiden täyttämät katuvarret ja kaikkinainen irrallisuus. Timin ja Timin kaveripiirin kautta peilautuu urbaani miesnäkökulma tänä päivänä monen jakamaan todellisuuteen, jossa ystävä voi, toiveista ja unelmista huolimatta, jonain päivänä löytyä vain baareista. Ainakin monet ympäristöt tukevat vahvasti tätä vaihtoehtoa. Henkinen turtuminen on syvästi ajankohtainen aihe. Ehkä yhden miehen kuvausryhmästä on ollut se etu, että elokuvan ote aiheeseen ja henkilöihin on suora, tasavertainen ja mutkaton. Tapahtumien taustana on todella komeaa kuvaa kaupungista.

”Mongolialainen iltapäivä” (25 min) kertoo yhden illan tapahtumista Mongolian aroilla. Liikkeelle lähdetään sikäläisestä suurkaupungista, Ulan Batorista, ja päädytään paimentolaisperheen arkisten askareiden luo aroille. Yhtä mutkaton ote siinäkin, ja kaunista kuvausta! Yhdessä ”Ota minut syliin” kuvan kanssa niistä muodostuu ihmisen ikiaikaisuuden, humaanisuuden ja samalla haurauden puolustuspuhe. Käykää katsomassa! 

Esitykset ovat Eerikinkatu 11 elokuvateatteri-kulttuurikompleksi Andorrassa 8.-12.9. ja 16.-17. 9. kello 18. Liput 7 e, opiskelijat 5 e.

Lokakuussa Andorrassa nähdään dokumenttielokuvan valtakunnallisen kiertueen Helsingin esitykset. Tarkempi sisältö löytyy Suomen Elokuvakontakti ry:n sivuilta www. elokuvakontakti.fi tai puh (09) 6129 720.

Ulkomaista dokumenttituotantoa on 3.9.-10.12.2007 nähtävänä Ranskan kulttuurikeskuksessa Globalisaation haasteet -sarjana.

Osoite on Ranskan kulttuurikeskus, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C 135, 00180 Helsinki, Puh +358 (9) 2510 210.

Esityksissä on asiantuntijaesittelyitä ja -väittelyitä. Sisäänpääsy on vapaa.