Autotonta päivää vietetään lauantaina 22.9.

235

Lauantaina 22. syyskuuta vietetään Autotonta päivää. Matkustajat saavat joukkoliikenteen kampanjapäivän aikana tuntuvan alennuksen matkalipuista: aikuisten kerta- ja arvoliput maksavat euron. Lasten ja alennusryhmien lipun saa 50 sentillä. Hintaetu koskee myös HKL:n kännykkä- ja raitiovaunulippuja.

Edullisten lippujen alue on tänä vuonna entistä laajempi, sillä uusina kaupunkeina mukana ovat Kerava ja Kirkkonummi. Autottoman päivän etu koskee sekä kuntien sisäisiä lippuja (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava ja Kirkkonummi) että seutulippuja kahden ja kolmen vyöhykkeen liput mukaan lukien.

Alennetut hinnat ovat voimassa koko päivän 22.9. aamun ensimmäisistä lähdöistä yötaksan voimaantuloon asti. Lippuihin sisältyy normaali vaihto-oikeus. Myös alennuslipuilla on normaali vaihto-oikeus ja lipun voimassaolo on merkitty lippuun tavalliseen tapaan.

Kampanjahinta on ohjelmoitu matkakortinlukijaan, jolla arvolipun ostaminen sujuu vaivattomasti. Kertalipun saa joko kuljettajalta, konduktööriltä tai lippuautomaatista.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä Autotonta päivää vietetään kahdeksatta kertaa. Kampanjapäivänä halutaan kiinnittää huomiota liikkumisen valintoihin ja niiden merkitykseen kaupunkikeskustojen ympäristölle ja arkielämän viihtyisyydelle. HKL:n teemana on tänä vuonna myös metro, joka täytti elokuussa 25 vuotta.

Autottomassa keskustassa tapahtuu

Helsingissä Esplanadin puiston ympäristö muuttuu klo 9 – 19 pihakatualueeksi, jolla sallitaan vain huoltoajo sekä tonteille, asukaspaikoille ja pysäköintilaitoksiin ajaminen. HKL:n ja YTV:n teltoilla Pohjoisesplanadilla kerrotaan sujuvasta kaupunkiliikenteestä klo 10 – 16. Samalla herätellään ihmisiä pohtimaan joukkoliikenteellä matkustamisen mukavuutta esimerkiksi työmatkoilla, vaikka henkilöauto olisikin muilla matkoilla joskus tarpeen.

Liikennekaupungissa Esplanadin puistossa Setä Sininen opastaa lapsia turvallisen joukkoliikenteen käyttöön. Setä on tavattavissa noin klo 10 – 15. Espan puistossa ja lavalla tapahtuu pitkin päivää paljon muutakin mukavaa, esimerkiksi Stadin juhlaorkesteri soittaa, tanssiteatteri Hurjaruuth esiintyy ja Falkullan tilan vuohet pistäytyvät kävelyllä.

Lisätietoja kansainvälisestä Autottomasta päivästä osoitteessa http://www.liikkujanviikko.fi.