Pekka Jylhän näyttely

292

Entisen maunulalaisen Pekka Jylhän näyttely Valon pesä on avoinna Helsingin kaupungin taidemuseo Meilahdessa 19.9.-18.11.2007.

Tahtoisin ymmärtää, 2000-2001

Kuva: © Pekka Jylhä

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän (s. 1955) teokset ovat vaikuttavan teatraalisia mutta samalla herkkiä ja henkilökohtaisia. Jylhä on monien tekniikoiden taitaja. Hän yhdistelee aineellista ja aineetonta, raskasta ja kevyttä. Kuvanveiston perinteiset materiaalit kohtaavat kristallin, täytetyt eläimet, tulen, valon ja veden tarjoten katsojille yllätyksiä ja uusia oivalluksia.
Henkäyksenkevyt värikäs ilmapallo onkin maalattua pronssia tai terästä. Valkoinen jänis vapisee elämän arvoituksen edessä maitolautanen käpälissään. Eläinten pääkalloista solmittu ketju muistuttaa kuoleman vääjäämättömyydestä.

Jylhän veistoksiin kätkeytyy muistoja, myyttejä ja tarinoita. Niissä on kuitenkin tilaa myös jokaisen omille mielleyhtymille ja tulkinnoille.

Valon pesä on toteutettu yhteistyössä Wäinö Aaltosen taidemuseon ja Etelä-Karjalan taidemuseon kanssa. Taidemuseo Meilahden näyttelyyn taiteilija on tuonut myös aivan tuoreita teoksia. Näyttely laajenee myös museon ulkopuolelle: puiston suuri vaahtera kantaa teräksisiä omenoita taiteilijan työn hedelminä.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 3.9.2007