Ministeri toivoi putkikorjausten yhteistyölle menestystä

275

Maunulan putkikorjausten alueellisen yhteistyömallin esiselvitys – MAP – käynnistyi maanantaina 22.10. Maunulan yhteiskoululla pidetyssä käynnistystilaisuudessa. Yhteiskoulun auditorioon oli kerääntynyt noin kolmekymmentä asukasta, taloyhtiön ja esiselvityksen yhteiskumppaneiden edustajaa käynnistämään MAP -esiselvityksen.

Putkikorjaus yhteistyön lähtölaukauksen ampui asuntoministeri Jan Vapaavuori. Hänen mukaansa " Maunula Seura on osoittanut rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta, jota suomalaisessa asuntopolitiikassa nyt tarvitaan. Alueellisen yhteistoimintamallin ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa taloyhtiöiden asemaa peruskorjauksen toteutusprosessissa ja alentaa asukkaille lankeavia kustannuksia merkittävästi verrattuna perinteiseen peruskorjaustapaan."

Vapaavuoren käsityksen mukaan "peruskorjausten aloittaminen on asunto-osakeyhtiöille vaikeaa ja välttämättömiä päätöksiä lykätään lähes aina liian kauaksi tulevaisuuteen. Toivottavasti Maunula -malli käyttöönotettuna alentaa peruskorjausten aloituskynnystä ja näin edesauttaa asunto-osakeyhtiöissä olevan suuren kansallisomaisuuden arvon säilymistä ja kohoamista".

Maunula -malli on Vapaavuoren mukaan myös oiva esimerkki private-public -yhteistyöstä. "Peruskorjausten tarvitsijat, asunto-osakeyhtiöt, urakoitsijat ja julkinen sektori paitsi rahoittavat hanketta antavat oman myös oman osaamisensa esiselvityksen käyttöön. On olemassa erinomaiset mahdollisuudet siihen, että esiselvityksen kautta syntyy toimintamalli, joka toimii myös käytännössä ja josta on hyötyä kaikille osapuolille."

Vapaavuori pitää luottamusta mallin käyttökelpoisuuden kulmakivenä. "Jos malli on sellainen, että taloyhtiöt ja asukkaat luottavat sen asiantuntemukseen, osaamiseen, riippumattomuuteen ja tasapuolisuuteen on sen toiminta turvattu ja se on lunastanut paikkansa."

MAP-hanketta esiteltiin tarkemmin Maunulan aluefoorumilla 30.10.2007. Maunulassa 22 asunto-osakeyhtiötä on vastannut hankkeen kyselyyn putkiremonteista. Näistä viisi on ilmoittautunut olevansa valmiita tulemaan mukaan yhteistyömallin kehittämiseen.

Maunulassa on 43 taloyhtiötä. Tähän kuuluu KOy Maunulan Asunnot, joka omistaa noin 45 % Maunulan asuntokannasta eli 117000 huoneisto-m2. Yhteensä Maunulassa on 4404 asuntoja, joista on omakotitaloja tai paritaloja 41 kpl sekä rivitaloasuntoja 192 kpl. Maunulan asuntokannan koko on noin 250000 hum2.

LISÄTIETOJA
Maunulan aluefoorumi 30.10.2007 
Vapaavuoren puhe 22.10.2007

map_virkamaki.jpg

Kuvassa MAP-hankkeen esiselvityksen tekijätaho eli Kotialue Oy:n Mikko Virkamäki. Hankkeen tavoitteena on kehittää alueellinen yhteistyömalli korjausten teettämiseen, jota voidaan kopioida muillekin asuinalueille.