WSP Finland voitti GHV 2050-kilpailun

928

Kansainvälisen Greater Helsinki Vision 2050-ideakilpailun voitti   suunnittelutoimisto WSP Finland, jonka laajaa monialaista kilpailuryhmää johti arkkitehti Juha Eskolin. Tuomaristo luonnehtii Emeraldia visionääriseksi ja monipuoliseksi ehdotukseksi, jossa kurkotetaan aidosti tulevaisuuteen. Emerald on innovatiivinen ehdotus, jossa rakentaminen ohjautuu sekä yhdyskuntarakenteen täydentämiseen että joillekin kokonaan uusille alueille metropolialueen ytimessä ja kehyskunnissa. Voittaja saa palkintona 160.000 euroa.

Voittajaehdotuksessa rakentaminen ohjautuu sekä yhdyskuntarakenteen täydentämiseen että joillekin kokonaan uusille alueille metropolialueen urbaanissa ytimessä ja kehyskunnissa. Kasvun painopistealueiden valintaa määrittelevät raideliikenneyhteydet.

Asukkaita houkutellaan valitsemaan ekologisempia elämäntapoja aktiivisten houkuttimien avulla. Palvelurakennetta on pohdittu uusista, innovatiivisista ja ekologisista periaatteista käsin. Palveluinnovaatiot sisältävät ajatuksen liikkuvasta kaupasta, joka tulee asiakkaiden luo.

Joukkoliikenteessä ehdotetaan otettavaksi käyttöön ilmastobonuskortti, jolla käyttäjä saa joukkoliikenteen suosimisesta hyötyä, esimerkiksi ilmaisia matkoja. Ehdotuksessa on pohdittu perusteellisesti elämänlaatua erilaisten ja eri-ikäisten asukkaiden kannalta.

Jaetulle toiselle sijalle tuomaristo asetti kolme ehdotusta. Kukin niistä saa palkintona 80.000 euroa. Sen lisäksi lunastettiin viisi ehdotusta, jotka saavat kukin palkintona 20.000 euroa. Kilpailun järjestivät Helsingin seudun 14 kaupunkia ja kuntaa. Kilpailu oli avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu, johon tuli määräaikaan mennessä 86 hyväksyttyä ehdotusta.

voittajat.jpg

Greater Helsinki Vision 2050 -ideakilpailun voittajatöiden näyttely on avoinna Helsingin kaupungintalon ala-aulassa, (Pohjoisesplanadi 11-13) 14. tammikuuta 2008 saakka arkisin klo 8.15-16.  Jatkoaika klo 17.30 saakka ma 17. joulukuuta, ma 7. tammikuuta, ti 8. tammikuuta ja ma 14. tammikuuta.

Myös ei-palkittuihin töihin voi tutustua Aleksanterinkatu 26:ssa (toinen kerros) 14.-21.12.  arkisin klo 12-16 ja lauantaina 22.12. klo 12 – 16.30.

Lisäksi järjestetään kaksi kilpailutulosta selostavaa yleisötilaisuutta, maanantaina 7.1. ja tiistaina 8.1. klo 15-17 kaupungintalon auditoriossa (käynti Katariinankatu 4, porttikonki sisäpihalle). Edellisessä tilaisuudessa kilpailun tulosta esittelee professori Helka-Liisa Hentilä ja jälkimmäisessä professori Trevor Harris.

LISÄTIETOJA
Seutuportaalien tiedote 
WSP Groupin tiedote 
Kuvia voittajatöistä
Uutinen GHV 2050 -kilpailusta
Valtioneuvoston metropolipolitiikan painopisteet (13.12.07)
voittaja.jpg