Bussi, ratikka ja metro tuottavat matkustajaa kohti selvästi vähemmän päästöjä kuin henkilöauto. Silti myös joukkoliikennekin kuormittaa ympäristöä. HKL:ssä on koottu yksien kansien väliin toimia, joilla Helsingin kaupunkiliikennettä luotsataan ympäristöystävällisemmäksi.
Sähkökäyttöinen raideliikenne on kaupunki-ilman laadun kannalta edullinen kulkumuoto. Maunulan kannalta näitä edustavat tulevaisuudessa Raide-Jokeri sekä lentokenttämetro.
Raideliikenteen kalusto on ympäristön kannalta edullista, sillä sen käyttöikä on pitkä. Kun bussi poistuu liikenteestä viimeistään 16 vuoden ikäisenä, ratikka, metro- tai junavaunu kestää käytössä 30-40 vuotta.
Pääkaupunkiseudulla metro ja lähijunat muodostavat jo nyt joukkoliikennejärjestelmän rungon. Kantakaupunkia rakennetaan raitioliikenteen varaan.
Tulevan kymmenen vuoden aikana raideliikenteessä tapahtunee paljon, sillä suunnitteilla on useita raitio- ja metroliikenteen laajennuksia: raitiolinja 9 ensin Pasilaan ja sitten Ilmalaan, Kampin jälkeen Jätkäsaareen ja Sompasaareen, metro Espooseen, Sipooseen ja lentokentälle, Laajasalon raideyhteys, Raide-Jokeri.
Dieselmoottorit kehittyvät hyvää vauhtia ja Helsingissäkin tulee jatkuvasti käyttöön vähäpäästöisempää bussikalustoa. Sekään ei ole pois suljettu mahdollisuus, että sähkökäyttöiset johdinautot eli trollikat vielä joskus palaavat Helsingin katukuvaan.
LISÄTIETOJA
Raportti: Ympäristöystävällisen kaupunkiliikenteen kehittäminen Helsingissä