YTV kokeilee kaksoisnivelbussia Jokeri-linjalla

346

YTV kokeilee helmikuussa kaksoisnivelbussin soveltuvuutta Jokeri-linjan liikenteeseen. Kaksoisnivelbussi on 24 metriä pitkä ja siihen mahtuu enimmillään jopa 200 matkustajaa. YTV lainaa koeajoon tulevaa bussia Göteborgista. Bussi tulee matkustajaliikenteeseen keskiviikkona 6. helmikuuta ja kokeilu jatkuu kuun puoliväliin saakka.

Teknisten ominaisuuksien soveltuvuuden lisäksi YTV kysyy matkustajien ja kuljettajien näkemyksiä bussista viikolla 7 tehtävissä haastatteluissa.

Kaksoisnivelbussia kokeillaan Suomen liikenneolosuhteissa ensimmäistä kertaa. Tilavamman bussin kokeilu Jokeri-linjalla on ajankohtaista, koska suositun linjan bussit ovat täyttyneet ruuhkatunteina äärimmilleen. Nykyisin linjalla kulkee arkisin lähes 25000 matkustajaa päivässä. Vuorovälin tihentäminen nykyisestä viidestä minuutista ei ole toimiva ratkaisu Jokerin kaltaisella pitkällä linjalla.

Koeajon toteuttaa Concordia Bus Finland Oy Ab, joka vastaa muutoinkin Jokeri-linjan liikennöinnistä.

Kokeiltavan kaksoisnivelbussi on 24 metriä pitkä ja siihen mahtuu enimmillään jopa 200 matkustajaa. Valtuuston 24.4.07 hyväksymässä Maunulan keskustan kaavassa Pakilantietä suoristetaan nykyisen Suursuon ostoskeskuksen kohdalla, jotta pitkät bussit mahtuvat pysäkille. Tavoitteena liikennesuunnittelijoilla on, että bussijokeri muuttuu raidejokeriksi noin vuonna 2017.

Suuren luokan bussi
Koeajoon tuleva auto on Volvo BRT – kaksoisnivelbussi. BRT on lyhenne sanoista Bus Rapid Transit, jolla tarkoitetaan metromaista, nopeaa, suuren matkustajajoukon kuljettamiseen soveltuvaa bussijärjestelmää. Bussit kulkevat pääosin omilla ajoväylillään ja pysäkit on rakennettu liikennöintiin sopiviksi. Göteborgissa kaksoisnivelbussit hyödyntävät raitiotiekiskoja. Erityisen suosittua metromainen liikenne pitkillä busseilla on Etelä-Amerikan ja Aasian miljoonakaupungeissa.

LISÄTIETOJA
YTV:n uutinen 6.2.08 
Uutinen 2.12.07: Poikittaisliikennettä lisätään Helsingissä 
Uutinen 8.10.07: Jokerilinjalle lisää lähtöjä aamuruuhkaan  
Uutinen 29.9.07: Maunulan uutta kirjastoa ryhdytään rakentamaan 2011 
Uutinen 19.9.07: Pakilantien liikennesuunnitelmat 
Uutinen 30.7.07: Ruuhkalinja 52V käynnistyy maanantaina 13.8.07  
Uutinen 23.10.06: Raidejokeri ja metro Maunulaan