Berliinin suomalaistalot täyttivät 50 vuotta

413

Berliinin Kladowin kaupunginosaan rakennetut suomalaistalot juhlivat elokuussa 50-vuotispäiviään. Kladowin kaksikerroksiset rivitalot rakennettiin vuosina 1958 -61 osamaksuna sotavelkaamme Yhdysvalloille. Yhteensä asuntoja rakennettiin Kladowiin 379 kappaletta. Talot muistuttavat hyvin paljon Koivikkotien rivitaloja.

Yhdysvallat lahjoitti rivitalot apuna valtavasta asuntopulasta kärsiville berliiniläisille. Berliini oli perusteellisesti tuhottu toisen maailmansodan lopun massiivisissa lentopommituksissa.

Alueen kadut ovat saaneet nimensä suomalaisilta merkkihenkilöiltä: Topelius, Lönnrot, Runeberg, Porthan, Krohn ja Sibelius.

Rivitaloasuntojen alaosassa sijaitsevat keittiö ja olohuone, ylhäällä kaksi tai kolme huonetta ja kylpyhuone. Joihinkin on rakennettu jälkikäteen myös sauna.

Kladowin suomalaistalojen asukkaat vierailivat Maunulassa toukokuun lopulla 2005. Kladowilaiset ovat aikoneet tehdä uuden matkan Suomeen toukokuussa 2009. Maunulan yhteyshenkilö Kladowin suomalaistaloihin on Matti Pöyry (Koivikkotie 28).

LISÄTIETOJA
Kladowin suomalaistalojen kotisivut 
Kladowilaisten vierailu Maunulassa 29.5.2005