Marja Nurmisen näyttely Sculptorissa 1.-19.10.2008

315

Maunulalaisen kuvataitelijan Marja Nurmisen näyttely on Galleria Sculptorissa (Eteläranta 12) 1.-19.10.2008. Näyttelyn nimi on "Enimmäkseen saarella". Marja Nurminen muutti Tukholmasta Suursuolle parisen vuotta sitten ja hän työskentelee opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa. Marja Nurmisen tauluja voisi luonnehtia veistoksellisiksi. Näyttelyyn liittyvä opastus on sunnuntaina 19.10. klo 14.

Marja Nurminen:

Ajatuksissani pyörii tuttu sanonta: No man is an Island. Ruotsiksi sanotaan Ingen människa är en ö.

Kukaan ei ole saari. Vai onko? Kotimaahan muutto 17 Ruotsin vuoden jälkeen ei ollutkaan niin yksinkertaista. En tullut "kotiin" vaan monia asioita piti oppia uudelleen. En ollut tuhlaajapoika, joka palasi vaan aivan tavallinen ihminen, jonka koti muutti sinne minne itsekin muutin.

Muutto Suomeen ja Helsinkiin toi myös äidinkielen arkipäivääni. Opettaessani Gerlesborgsskolanissa Bohuslänissa tapasin ruotsalaisen naisen, joka oli elämänsä työuran tehnyt Norjassa graafisena suunnittelijana. Hän oli eräällä kurssilla saanut tehtäväksi maalata polkupyörän. Hän kertoi ajatelleensa pyörää, ihan mitä vaan tavallista pyörää. Opettaja oli pyytänyt häntä ajattelemaan pyörää omalla äidinkielellään ja johan oli alkanut tapahtua. Pyörä oli juuri se pyörä millä hän oli oppinut pyöräilemään. Hän muisti miltä se tuntui, miltä se haisi ja missä sen naarmut ja kolhut olivat olleet. Sen piirtäminen tapahtui kuin itsestään. Tarinan tekee vielä ihmeellisemmäksi se, että norjan kielessä pyörä on sykel ja ruotsiksi se on cykel.

Tämä tosi tarina mielessäni odotinkin mitä maalauksilleni tapahtuu. Olinhan myös työskennellyt Roomassa. Näyttelyssä on myös esillä sarja nimeltä Una vita italiana, joka pohjautuu Roomassa tekemiini piirustuksiin. Piirustuksieni aiheet yksinkertaistuivat; Una pigna (Käpy), Un orologio svedese (Ruotsalainen kello) tai Un albero di limone (Sitruunapuu)

Olen kokenut  maalaamiseni täällä vapautuneen. Minulta ei odoteta mitään. Tämä oli myös se kokemus kun vuonna 92-93 kävin täällä Kuvataideakatemiassa vaihto-oppilaana. Uskalsin silloin muuttaa maalaamiseni suuntaa. Sarjassani  Enimmäkseen saarella maalausteni suunta ei ole muuttunut vaan kenties tullut kerroksellisemmaksi.

Ehkä en olekaan yksinäinen saareke, koska saan äidinkielelläni assosioida asioita ja mitä kummallisempia visuaalisia ajatusyhteyksiä.

Tervetuloa!

Marja Nurminen

LISÄTIETOJA
http://www.marjanurminen.com/ 
Galleria Sculptor

nurmela_nayttely_taulu.jpg