Teatteria tarinoista

645

Helsingin työväenopistossa aloitti syksyllä kurssi ”Teatteria tarinoista”. Kurssiohjelma sisältää ”teatteri-ilmaisun harjoituksia ja tutustumista monipuolisesti soveltavan teatterin muotoihin mm. tutkimalla, havainnoimalla ja improvisoimalla omia sekä toisten tarinoita. Kurssin lopuksi on tarkoitus toteuttaa osallistava teatteriesitys yleisön kanssa”.

 

Kurssin ohjaajina toimivat freelancer-näyttelijä Outi Sädekallio sekä Liisa Pylkkänen, ja 13 teatterinharrastajasta yksi on maunulalainen Annamaija Rahkamaa. Vierailulla Laajasalon Palvelukoti Sofiaan kurssilaiset ovat jututtaneet mm. lukupiiriläisiä, keränneet asukkaiden sanomalehdistä tekemiä kollaaseja sekä aiheen mukaan valitsemia postikortteja.

Edellisen vuoden 2007 näytelmissä innokas yleisö nauroi ja itki tilanteesta riippuen, sekä osallistui välikommentein esityksiin. Koskettavat aiheet ovat monille ikäihmiselle arka asia, ja näin, yhdessä koettuina, oma kokemus sulautuu naapurin kokemukseen ja niistä tulee yksi yhteinen.

Ihmisen elämänkaaren perusasiat puhuttavat, ja erilaisia tarinoita sekä katkelmia kertyi myös nyt runsaasti. Rakkaus puolisoon, lapsiin lapsenlapsiin, lemmikeihin; leskeyteen liittyvät muistot… kaikki ovat ikäihmisille enemmän ja vähemmän yhteisiä asioita.

Teatteritunnilla pienryhmät työstävät näitä tarinoita; keskustelevat sävyistä, tunnelmista, ja luovat aiheesta lyhyen näytelmän. Näytelmässä on sovitut vuorosanat, joskin improvisaatiollekin on tilaa. Ohjaaja on mukana koko ajan auttaen työstämisessä sekä kannustaen harjoituksissa. Näytelmien onnistumiseen vaikuttaa suuresti kurssin aikana syntynyt keskinäinen luottamus, jonka turvin voi antautua antamaan yleisölle kaikkensa.

pienryhma.jpgesitys2.jpg

Pirjo Apell ja Annamaija Rahkamaa, Katja Korkalainen, Kaija Berg, Marita Lintonen ja Outi Sädekallio