Maunula viihteellä

1091

Onko se Maukkula, Monsas vai Monsas City. Eri sukupolvilla voi olla hieman toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Kartassa kuitenkin lukee Maunula, joten kutsukaamme sitä siten. Maunula on Maunula ja ennen muuta se on ihmisiä.

Sota oli ohi. Piti asuttaa kaikki se väki, mikä etsi elämisen edellytyksiä pääkaupungista. Parit olivat nuoria, isät olivat pitkään olleet sotahommissa, joten ihmekös tuo, että suuret ikäluokat syntyivät.

Maunula vilisi tenavia. Heidät piti kouluttaa, sillä koulutus oli yhtä kuin mahdollisuus saavuttaa jotain parempaa kuin aikaisemmille ikäluokille oli tarjolla.
Vain pieni osa Maunulan lapsilaumasta ohjautui oppikouluun 1950-luvun lopuksi. Se osa tiesi olevansa tulevaa sivistyneistöä, joten harrastuksetkin valittiin sen mukaan. Ei rellestetty ja ryypätty., vaan vietettiin vapaa-aikaa järjestetyissä riennoissa. Urheilu sentään oli kaikille yhteistä. Menestystä tuli, vaikka koko kaupunginosassa ei edes ollut omaa urheilukenttää. Toisin kuin nykyään, maunulalaisnuorison hyvä kunto perustui myös tehokkaaseen arkiliikuntaan. 1950-luvulla oli jokaisen pakko tehdä osansa kodin askareista. Kuri oli kova, ja oli kyseessä mallioppiminen tai joku muu – kurin saivat tuta myös tuntemattomat tai muuten vaan toisen ryhmän jäseniksi tunnistetut.

Maunulalaiset leikkivät keskenään. Matkaa Hesan keskustaan oli sen verran, että pistäytyäkseen siellä tarvitsi bussirahan. Niinpä vapaa-aikaa vietettiin maleksimalla ulkona ja Valion baarin tai Saunabaarin kulmilla. Jotkut kokoontuivat leikkipuistossakin, vaikka olivat jo aktiivisimman hiekkalaatikkoiän ohittaneet. Tanssikerho piti siitä huolen.

skannaa0027_pienennos.jpg 

Suurten ikäluokkien varttuessa ilmestyi Suomeen aivan uusi ongelma: nuoriso-ongelma. Maunulassakaan ei siltä vältytty. Joukossa tyhmyys tiivistyi ja alkoholi voiteli ajatukset välillä vähän liiankin vilkkaiksi. Osa 50-60-luvun tarinoista on legendaa, osa aivan oikeastikin tapahtunutta. Hurjat tempaukset tekivät niiden tekijöistä paikallisia kuuluisuuksia, mutta oli Maunulassa niitä aitojakin. Oli Pirkko Mannola, Babizinit, Remu, Jarno Sarjanen, Jukka Kuoppamäki, Petri Hohenthal sekä Jarkko ja Laura.

Varmaan oli muitakin. Keitä sinä muistat? Mitä sinä muistat – vai muistatko mitään?  Muisteloita voi kommentoida ja jatkaa suoraan tälle sivulle tai muistelutekstien yhteyteen.

Maunulan kirjasto ja muut paikalliset toimijat järjestivät Maunula viihteellä -tapahtumaviikon 7.-14.3.2009. Viikon ohjelman näet tästä.

(Kuvat ja muistelot: Maunulan leikkikentän leikkijät ja Maunula-Seura ry)