Raide-Jokeri parantaa Maunulan saavutettavuutta

702

Raide-Jokerin yleissuunnittelmaa on tehty viime syksystä lähtien ja sen on määrä valmistua kevään 2009 aikana. Raide-Jokeri käynnistyisi aikaisintaan 2015-2016. Maunulassa linja kulkee Pakilantien keskellä ja Pirjontie/Pirkkolantie osuudella tien vieressä itäpuolella. Alustavan yleissuunnitelman hyväksymisen jälkeen Raide-Jokerin suunnittelu etenee hankesuunnitelmavaiheeseen.

Suunnitelman tilaajina ovat olleet Helsingin ja Espoon kaupungit, YTV ja Liikenne- ja viestintäministeriö. Suunnitelman ovat tehneet WSP-Finland ja saksalainen konsulttitoimisto TTK Gmbh.

Raide-Jokeri on Itäkeskuksesta Viikin, Oulunkylän, Pitäjänmäen, Leppävaaran ja Laajalahden kautta Tapiolaan kulkeva pikaraitiolinja. Se on yksi pääkaupunkiseudun tärkeimmistä suunnitteilla olevista poikittaisen joukkoliikenteen hankkeista. Tällä hetkellä tätä yhteyttä liikennöi Bussi-Jokeri eli linja 550.

Raide-Jokeri on kaksiraiteinen pikaraitiolinja, jota tullaan liikennöimään korkealuokkaisella light rail -kalustolla. Se tulee kulkemaan pääosin omalla ajouralla. Suunnittelussa pyritään korkeatasoiseen ja nopeaan ratalinjaan, mutta kuitenkin vältetään kustannuksiltaan liian kalliita teknisiä ratkaisuja.

Suunniteltavan linjan pituus on noin 25 km, josta 16 km on Helsingin ja 9 km Espoon alueella. Suunnittelun lähtökohtana ovat Helsingissä ja Espoossa aiemmin tehdyt Raide-Jokeriin liittyvät suunnitelmat ja selvitykset.

Raide-Jokeri Maunulassa
 
Maunulan keskustan kohdalla Raide-Jokerilla on pysäkki keskellä Pakilantietä. Samalla kohtaa ovat myös bussipysäkit, joille on tehdään syvennykset Pakilantiellä. Pakilantie-Käskynhaltijantie muuttuu 1+1 -kaistaiseksi Raide-Jokerin toteuttamisen myötä.

KUVA 1. Osakuva YTV:n ylessuunnitelmasta Maunulan keskustan kohdalla

raidejokeri_ostari_kaava.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raidejokerilla on pysäkki keskellä Pakilantietä. Samalla kohtaa ovat myös bussipysäkit, joille on tehdään syvennys Pakilantielle. Pakilantiestä tuleee autoille 1+1 -kaistainen.

KUVA 2. Mitoitus Maunulan keskustan kohdalla.

raidejokeri_ostari_mitoitus.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Raide-Jokerin kulkee Pirjontie Pirkkolantien osuudella tien vieressä itäpuolella. Tie on 1+1 -kaistainen. Raide-Jokerin ja tien väliin jää vyöhyke.

KUVA 3. Osakuva Pirjontien ja Pakilantien kierreliittymän kohdalla.

raidejokeri_pirjontie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 KUVA 4.
Mitoituskuva on osakuva YTV:n yleissuunnitelmasta Pirjontie – Pirkkolantie osuudelta.

raidej_pirjontie_mitoistus.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

LISÄTIETOJA
Raide-Jokerin suunnitelmaluonnos

http://www.raidejokeri.info/