Kirjaston ja työväenopiston suunnittelusta aluefoorumilla

266

Maunulan 76. aluefoorumin aiheena maanantaina 28.9.2009 oli Maunulan uuden keskustan kirjaston ja työväenopiston suunnittelu. Tilaisuudessa työväenopiston aluerehtori Kaarina Vattula esitteli kirjaston ja työväenopiston rakennuksen hankesuunnittelua. Tilaisuudessa keskusteltiin myös Maunulan eri rakentamishankkeiden aikatauluista sekä tulevien aluefoorumeiden teemoista.

Suomenkielisen työväenopiston pohjoisen alueopiston rehtori Kaarina Vattula esitteli Maunulan kirjastotyöväenopiston hankesuunnittelua. Hankesuunnittelijana on toiminut HKR-Rakennuttajan arkkitehti Pirjo Kajaste ja suunnittelijana Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan.

Kirjaston ja työväenopiston rakennus on uudessa talousarvioehdotuksessa ajoitettu  rakenttavaksi vuosina 2012-2013. Rakentamisaikataulu on sovitettu liikekeskuksen rakentamisen aikatauluun. Maunulan uusi liikekeskus valmistuu mahdollisesti joulusesonkiin 2011.

Kirjaston ja työväenopiston suunnittelun ongelmakohtana on rakennuksen liittyminen Metsäpurontiehen. Rakennuksen Metsäpurontien kaupunkikuvallisista vaikutuksista esitettiin epäilyjä. Esitetyissä suunnitelmissa rakennus ei ulotu Metsäpurontien reuna toisin kuin kaavan illustraatiokuvissa.

a76_vattula.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaarina Vattulan mukaan Maunulan kirjasto & työväenopisto erikoistuisi viestintään. Sähköisen viestinnän kehittämisestä Maunulassa on historiaa jo Kotikatu-, Nettimaunula- ja Kotikirkko-hankkeiden ajoilta. Kirjasto & työväenopisto lähettäisi mm. netissä videolähetyksiä. Erikoistumista viestintään perustelee myös Ilmalan viestintäklusterin ja Forum Viriumin läheisyys.

Kirjaston ja työväenopiston yhteisen rakennuksen toimintamallin suunnittelussa on haettu ajatuksia Lontoon Idea Storeista.

Maunulan fyysisen ympäristön kehittämisessä on käynnissä seitsemän eri seurattavaa prosessia:

  • Kirjaston ja työväenopiston suunnittelu (rakentaminen 2012-2013)
  • Kaupallisen keskustan suunnittelu (valmistunee joulumyyntiin 2011)
  • Keskustan asuinrakennukset (tonttiratkaisut mahdollisesti 2010 aikana)
  • Suursuon pientaloalue ja sitä edeltävä kaasuputken siirto (rakentaminen 2012-2013)
  • Maunulan uudet senioritalot (asia riippuu Satosta)
  • Suojeltavan vanhan Maunulan asemakaava (tilaisuus ma 2.11.2009 klo 17-19)
  • Maunulan täydennysrakentamisen kartoitus (2010)

Lisäksi on käynnissä seuraavat hankkeet, joissa taloyhtiöillä ja asukkailla on keskeinen rooli:

Aluefoorumikutsuja ei enää lähetetä postitse vaan tilalle tulee sähköinen postitusjärjestelmä, johon kaikki Maunulan kehittämisestä kiinnostuneet voivat liittyä. Aluefoorumeista ilmoitetaan Maunulan Sanomissa ja Maunulan kotisivuilla.

Tilaisuuden järjestäjä: Maunulan Aluefoorumi.
Paikka: Palvelukeskus Saunabaari, Metsäpurontie 25, 3. krs.

ESITYSKALVOT
Aluefoorumi_2009_09_28.pdf 
Kaarina Vattulan esityskalvot 22.4.2009 aluefoorumissa 
Lontoon matkan kokemuksia.

LISÄTIETOJA
Maunulan Aluefoorumi 
Uutinen 25.9.2008: Uusi talousarvioesitys myönteinen Maunulalle 
Uutinen 17.5.2009: Kirjaston ja työväenopiston hankesuunnittelu käynnissä  
Uutinen 22.7.2008: Kirjaston ja työväenopiston suunnittelu