Maunulan energiatehokkuushanke käynnistyi

322

Maunulan energiatehokkuutta parantavan MET- hankkeen starttitilaisuus pidettiin torstaina 1.10.2009 Maunulan yhteiskoululla. Tilaisuuden pääpuhujina olivat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja Helenin Turo Eklund. Hanke on Sitran ja Ympäristöministeriön sekä yritysten rahoittama pilottihanke ja sillä haetaan keinoja parantaa vanhojen asuinalueiden energiatehokkuutta.

Kasvihuonepäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi on myös Maunulan kaltaisten vakiintuneiden asuinalueiden energiatehokkuutta parannettava.

Apulaiskaupungintaja Pekka Saurin mukaan Helsingin strategisten linjausten eräänä lähtökohtana on ilman muuta Euroopan unionin linjaus energiatehokkuudesta. Tämä linjaus tunnetaan yleisimmin 20-20-20 – linjauksena: Tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä  20%, parantaa energiatehokuutta 20 % sekä lisätä uusiutuvien energialähteiden osuutta 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Tammikuussa 2008 Helsingin kaupungin valtuusto hyväksymät energiapoliittiset linjaukset ovat synkronissa EU:n 20-20-20 tavoitteen kanssa.

met_sauri.jpg

 

 

 

 

 

 

Helsingin Energian Turo Eklund esittelee (kuva alla) näkökulmia Maunulan energiatehokkuuden parantamiseen. Eklungin mukaan Maunulaa tulisi tarkastella yhtenä kokonaisuutena ja osana Helsinkiä. Energiatehokkuutta arvioitaessa on otettava huomioon asuminen, liikkuminen sekä palvelu- ja yritystoiminnan vaikutukset.

met_turo_eklund_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taloyhtiöille lankeaa ilmastonmuutoksen torjunnassa kasvava vastuu. MET-hankkeen tavoitteena on taloyhtiöiden ja yritysten pilotointiyhteistyöllä löytää taloyhtiöille hyväksyttävimmät ja tehokkaimmat keinot energiatehokkuuden parantamiseksi. Keväällä valmistuneessa Maunulan ARKO:ssa 25 taloyhtiötä vastasi olevansa kiinnostunut energiatehokkuuden parantamisesta.

MET-hankkeen tavoitteena on asuinalueen energiatehokkuuden parantaminen 1) vaikuttamalla ihmisten käyttäytymiseen, 2) kehittämällä rakennusten huoltoa ja säätöä sekä 3) energiatehokkuuden huomioonottamisella peruskorjauksissa. Hanke käynnistyi 1.10.2009 ja se päättyy vuoden 2010 lopulla.

Maunula toimii MET-hankkeessa pilottialueena eli Living Labinä tai tosielämän laboratoriona. Maunulassa on 42 taloyhtiötä, noin 4200 asuntoa ja asuinpinta-ala on yhteensä 250 000 h-m2. 

MET-hankkeen rahoittajina toimivat Sitra, ympäristöministeriö, Helsingin Energia, Elisa Oy, Retermia Oy, Honeywell Oy, Optiplan Oy, NCC Rakennus Oy, iLoq Oy, Fenestra Oy, Swegon Ilto Oy, Uponor Suomi Oy, Itula Oy, Vahanen Yhtiöt, Baeur Watertechnology Oy, FF-Automation Oy ja Ekoveto Palvelut Oy.

TILAISUUDET ESITYSMATERIAALI
Pekka Saurin puhe (pdf)  
Turo Eklundin (Helen) kalvot – Kerrostalojen tehokeas energiankäyttö (pdf)
Jyri Niemisen (VTT) esittelemän KIMU-hankkeen kalvot (pdf) 
MET-hankkeen esittelykalvot (pdf) 
Hankkeen yritysesittely (pdf) 

LISÄTIETOJA MET-HANKKEESTA
Mikko Virkamäki
Kotialue Oy
toimitusjohtaja
etunimi. sukunimi ( )kotialue.fi
puh. 050 5937282

Paavo Kykkänen
Kotialue Oy
projektinjohtaja
etunimi.sukunimi ( )elisanet.fi
puh. 040 548 3240

LISÄTIETOJA
Uutinen 15.9.2009: Maunulasta energiatehokkuuden parantamisen edelläkävijä   

met_sauri_varjo.jpg