Juhani Vierimaan taidenäyttely 12.10. – 15.11.09 Mediapajalla

532

Juhani Vierimaan taidenäyttely ”Rääkkylä – Maunula – Milos” on esillä Maunulan Mediapajalla 12.10. – 15.11.2009  (Metsäpurontie 19-21). Näyttely tarkastelee yhteisön ja alueen muutosta. Ihminen luo järjestystä, rakentaa asuntoja ja väyliä. Alueisiin kohdistuu suuria globaaleja muutoksia. Näyttely pohtii kehityksen ja rappion teemaa – voiko kehityksen suuntaan vaikuttaa. Vierimaa kertoo myös vaikutelmistaan Kreikan matkaltaan 15.-22.10.2009.

Näyttelyn raaka-aineet ovat peräisin itärajalta Rääkkylän Oravisalosta asutustilalta. Tila jäi tyhjäksi 80-luvulla. Suomeen syntyi 40- 50-luvuilla paljon pieniä asutustiloja. Elatus tuli osittain maanviljelystä ja karjanpidosta sekä talvella metsätöistä. Metsäteollisuuden koneellistuessa ja tukkikuljetusten siirtyessä vesistöistä rekoille maaseutu tyhjeni vähitellen. Väki muutti etelän kaupunkeihin ja Ruotsiin. Tilat jäivät tyhjilleen.vierimaa_09_ikoni_nayttely.jpg

Maunula syntyi sodan jälkeen suuren kuntaliitoksen myötä 1946. Alueelle rakennettiin kaksikerroksisia puukerrostaloja nopeaan asuttamiseen. Alueella oli tuolloin 1900-luvun alussa syntynyt Suursuon huvila-alue, jota myös kutsuttiin Oulunkylän läntiseksi huvila-alueeksi. Pirkkola syntyi vuonna 1940 ruotsalaisten lahjoitettua puisia omakotitaloja Talvisodan jälkeen.

1940-luvun lopulla ryhdyttiin rakentamaan ns. vanhan Maunulan kerrostaloaluetta. Tällöin syntyivät tunnettujen arkkitehtien Viljo Revellin (1910-1964) ja Keijo Petäjän (1919-1988) suunnittelema Maunulan Kansanasuntojen alue Saunabaarin taakse sekä Hilding Ekelundin Sahanmäen alue.

Uusi kerrostalorakentamisen aalto käynnistyi 60-luvun alkupuolella, jolloin ensin purettiin pois Suursuon huvila-alue. Tuolloin rakennettiin myös Suursuon ostoskeskus. 60-luvun lopulla purettiin  pois sodan jälkeen rakennetut puiset kaksikerroksiset hätäaputalot. Tilalle rakennettiin 70-luvun alkupuolella punatiilisiä elementtitaloja. Samalla rakennettiin uusi peltinen Elanto vanhan 1948 rakennetun Kivi-Elannon tilalle.

Vielä 90-luvun alussa Maunulassa oli neljä pankkia. Elintarvikeliikkeitä on Maunulassa ollut yli kahdessakymmenessä paikassa. Esimerkiksi Suursuon ostoskeskuksessa oli kolme ruokakauppaa.

Maunulan keskusta taantui vähitellen uusien suurien markettin syntyessä kehäteiden varsille. Maunulan väkiluku on laskenut n. 12000 asukkaasta 7000:een. Alueella on kaksi elintarvikeliikkettä, kun niitä oli 80-luvulla kahdeksan. Pankkejä ei ole jäljellä yhtään.

Maunulaan ollaan suunnittelemassa uutta keskustaa, joka valmistunee 2011. Lisäksi alueelle rakennetaan uusi pientaloalue vuosina 2012-2014. Maunulan asema kaupunkirakenteessa muuttui, kun vuonna 2006 käynnistyi Jokeri-linja. Raide-Jokeria on suunniteltu käynnistyväksi vuonna 2016. Koittaako tällöin Maunulan uusi ”kulta-aika”?

vierimaa_laiva.jpgAntiikin Kreikassa käynnistyi globalisaatio, kun halpaa viljaa alkoi virrata Egyptistä. Tavallinen maanviljely viljely ei enää kannattanut. Asukkaat erikoistuivat oliivin ja viinin viljelyyn sekä teollisuudessa ruukkujen valmistukseen.

Merenkulku ja laivanrakentaminen kehittyivät sekä kaupan että sodankäynnin välineiksi. Milos (tai Melos) on eräs Kykladien-saariryhmän saarista. Milos oli tärkeä keskus jo pronssikaudella minoalaisen kulttuurin aikana. Saari toimii esimerkkinä Kreikan kaupunkivaltioista, joiden toimivuus oli kansalaisten aktiivisuuden varassa. Milos on tunnettu saarelta löydetystä vuonna 1820 veistoksesta, Milon Venuksesta. Kreikan kaupunkivaltioiden menestys ei syntynyt yksittäisistä kaupunkivaltioista vaan niiden ja sen aikaikaisen muun maailman välisestä vuorovaikutuksesta ja kaupasta. Kreikan kaupunkivaltioiden kulta-aika oli noin 500-400 eaa.

Taiteilija Juhani Vierimaa lähtee Kreikkaan unikurssille torstaina 15.10. ja palaa takaisin 22.10.2009. Tarkoituksena on saada Kreikasta unikurssilta tuoreita unelmia. Kurssilla käsitellään unien tulkintaa.

MAUNULAN MEDIAPAJA
Metsäpurontie 19-21
Auki arkisin klo 10-17

LISÄTIETOJA
Juhani Vierimaa 
Milon Venus (Afrodite)  
Uutinen 9.10.2005: Kaksi taiteilijaa Mediapajalla 10.10-5.11  

vierimaa.jpg

Taiteilija Vierimaa, Kreikka ja itäinen Välimeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIESTEJÄ MATKALTA

Viesti 22.10.2009, 11:46: Ihminen ja uni. Kun menetimme paratiisin, saimme tilalle kaupungin. Jokainen sai oman, erillisen unen, oman omituisen laivan matkaansa varten. Yhteisessä unessa puhkeaa kulttuurimme kukkaan. Jokainen tekee kykynsä mukaan ja saa tarpeittensa mukaan.

Viesti 22.10.2009, 7:25: Ateena ja lentokenttä. Yhden unen loppu. Tästä eteenpäin olen matkalla kohti jotain uutta. Wien, Helsinki ja yhtenä kauniina päivänä Rääkkylä. Olen valmis löytämään uuden saaren. Sillä keinoin.

Viesti 21.10.2009, 17:36: Uusi matka. Odysseys palaa kotiin. Pitkä retki on lopussa. Maa palaa vierelleeen. Talvi on tulossa mutta kevät palaa pian. Uusi elämä. Uusi uni.

Viesti 20.10.2009, 19:37: Napflion, Kreikan muinainen pääkaupunki. Valtavien vuorten ja meren välissä kaupunki. Kauppoja, gallerioita. Vanhat linnoitukset ylimpänä. Argeologisessa Museossa Kreikan kulta-ajan esineitä. Tie takaisin pienten kylien kautta. Haen vielä retsinaa ennen lähtöä.

Viesti 20.10.2009, 12:32: Matka Epidovraksiin tänään. Unessa parantamisen keskus. Asklepioksen temppeli. Boditeätudri, johon mahtuu 14000 katsojaa. Ylimmilläkin riveillä voi kuulla kuiskauksen. Koko teatterin historia. Koko ajan kasvaa ihmetys antiikin ihmeiden äärellä. Ja matka takaisin halki oliivilehtojen, viinitarjojen. Kaukana siniset vuoret. Ja meri. Unen parantava voima kulkee mukana ja löytämään uusia teitä, väyliä, uusia ratkaisuja.

Viesti 20.10.2009, 3:16: Kreikkalaista tanssia. Tiedätkö? Zorbas? Olen kokenut sen tänään. Opin jotain tanssista ja paljon ihmisistä. Kreikkalaisia, englantilaisia. Ei paljon muita. Nikolaus, ystävällinen isäntä. Cosas, hämmästyttävän valoisa, hyvä tanssinopettaja. Ouzoa, vähän. Muutama tanssi – olen lopullisesti täysin lumoutunut. Tanssi yhdistää Maunulan, Rääkkylän ja Kreikan. Ja uni.

Viesti 19.10.2009, 10:16: Aurinko on noussut ja kuivannut öisen sateen jäljet. Matka uniin jatkuu. Retki yli vuorten seuraavana vuorossa. Löytöretki antiikin Kreikkaan.
vierimaa_satama.jpg
Viesti 17.10.2009, 16:53: Sateenkaari Peloponneksen yllä. Linkkitorneja. Sateenkaari. Aurinko pilvien lomassa. Vasta nyt muistan unen. Afrodite – rakastan vain sinua.

Viesti 17.10.2009, 15:56: Ennen kadut olivat lyhyitä ja mutkikkaita. Nyt. Yksi katu voi yhdistää Maunulan, Rääkkylän ja Miloksen. Linnuntietä lentäen. Vielä suorempi reitti on internet. Hei. Me googlataan.
vierimaa_milos.jpg
Viesti 16.10.2009, 23:08: Ensimmäinen vuorokausi ratkaisee. Siirtyminen Ateenasta kohti Miilosta avaa uusia maisemia. Vuoret ja punertava maa. Olen saanut Kreikan lumouksen. Illalla rantaravintolassa katselen veneitä. Unien kantama tieot salatusta todellisuudesta. Satama. Ilta ja aaltojen äänet. Myyttien synty. Menen nukkumaan oman historiani alkukotiin.

Viesti 16.10.2009, 16:27: Omalta parvekkeelta näkyy uima-allas ja meri. Vuoret ja taivas. Sinistä enemmän kuin muistan. Siestakin päättyy vasta viideltä. Kaikki on tässä. Ja nyt – huomenna ehkä Milokseen.

Viesti 16.10.2009, 12:45: Alkaa polttaa. Toloon taksilla. Kreikkalainen musiikki radiosta ja ajotyyli ällistyttävä. Tämä maa saa koko ajan ihmettelemään. Alan sulaa vähitellen. Mutta nyt nopeasti. Perille ja kylmä olut. vierimaa_aretoysa.jpg

Viesti 16.10.2009, 12:45: Argos. Kapeita katuja. Kaukana laivoja. Lisää viinitarhoja. Olisinpa jo perillä. Viiniä, ruokaa ja elämän ihmettelyä.

Viesti 16.10.2009, 12:03: Peloponnesos. Aurinkoa. Oliivipuita ja viinitrahoja. Vuorenhuiput paikoin pilvien peitossa. Keskustelussa Paavalin matkat ja Korintolaiskirjeet. Kirkas aurinko ja lämpö. Välimeren taivas.

Viesti 16.10.2009, 1:59: Ensimmäinen yö Ateenassa. Kävelin. Näin Akropoliin valaistuna. Sataa tihuuttaa mutta ulkona on lämmin. Nukahdan keskelle antiikin historiaa.

Viesti 15.10.2009, 23:47: Ateena. Yöllä. Uniaikaa

Viesti 15.10.2009, 14:04: lentokentällä/ iltapäivän väreissä/ kaiken katoavuus/ lumousta jokaisessa/ äänessä ja värissä