Helsingin esikaupungit ensimmäistä kertaa esillä laajasti

230

Näyttely ”Esikaupungeissa tapahtuu!” avautui keskiviikkona 4.11. Laiturilla, entisellä linja-autoasemalla Kampissa. Vuoden loppuun saakka avoinna oleva ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus esittelee valokuvin, videoin ja diaesityksin 26 kaupunginosan nykypäivää Vuosaaresta Munkkiniemeen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan opaskirja samaisiin kaupunginosiin. Kaivattu opas Helsingin esikaupunkeihin ilmestyy myös ruotsiksi ja englanniksi. Teosta on saatavana Laiturilta ja kirjastoista. Viisi näyttelyvideota kertoo kaupungista nuorten näkökulmasta. Neljä helsinkiläisnuorta on ideoinut, kuvannut ja editoinut videot. Näyttelyn aikana järjestetään oheistapahtumia Laiturilla sekä esillä olevissa kaupunginosissa. Ohikulkijat voivat katsella näyttelykuvia myös Lasipalatsin seinästä, johon kuvia heijastetaan marras- ja joulukuussa päivittäin illan hämärinä tunteina.

Suurin osa helsinkiläisistä asuu esikaupungeissa. Niissä on monipuolisia asuntoja, vireä elinkeino- ja kulttuurielämä sekä aktiivisia asukkaita. Näyttely tuo esiin kaupunginosien omaleimaisuutta ja ehkä yllättäviäkin asioita. Kullakin kaupunginosalla on oma tarinansa.

Oheistapahtumassa 10.11. lapset esittävät Laiturilla mielipiteitään asuinalueistaan ja keskustelevat kehittämisestä kaupungin asiantuntijoiden kanssa. 11.11. linja-auto kuljettaa halukkaat Rautatientorilta Mikonkadun pysäkiltä Pihlajamäkeen, missä on opastettu kävely Helsingin ensimmäisellä arkkitehtuuripolulla. Kontulassa (28.11.) ja Pihlajamäessä (10.12.) juhlistetaan joulun avausta.

Laiturilla on 17.12. kaikille avoin energiatehokas arki -seminaari, jossa asiantuntijat kertovat, voiko vanhoja taloja muuttaa energiatehokkaiksi – tai kannattaako se.

Maunulan saunabaarissa on esillä 7.12. – 31.12. nuorten ideoita lähiympäristöstään. Arkkitehtuurikoulu Arkin vetämä työpaja toteutetaan lähiöprojektin tuella ensimmäistä kertaa esikaupunkialueella. Lisää oheistapahtumia verkkosivuilla www.hel.fi/lahioprojekti.

Näyttelyn järjestämistä koordinoi Helsingin kaupungin lähiöprojekti, joka on kaupungin hallintokuntien yhteistyöprojekti. Sen toiminta-ajatuksena on tehdä tunnetuksi kaupunginosien vetovoimatekijöitä ja vahvuuksia, edistää monipuolisten uusien asuntojen rakentamista, palvelujen pysymistä ja uusien syntymistä sekä kaupunkilaisten toimintaedellytyksiä omalla asuinalueellaan yhteistyössä muiden kaupungin yksiköiden, yrittäjien ja järjestöjen kanssa.

Lisätietoja:

Lähiöprojektin projektipäällikkö Marja Piimies, puh. 040 334 2200

Lähiöprojektin tiedottaja Tiina Nuto, puh. 040 334 9093, www.hel.fi/lahioprojekti