Design luo parempaa elinympäristöä

515

Helsinki valittiin 25.11.2009 Maailman designpääkaupungiksi vuonna 2012. Nimitystä designpääkaupungiksi tavoitteli yhteensä 46 kaupunkia 27:stä maasta. Kansainvälinen valintaraati valitsi finaalivaiheeseen Helsingin ja Eindhovenin, ja perusteellisen arvioinnin jälkeen raati valitsi voittajaksi Helsingin.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi designpääkaupunkivuodesta: ”Kutsumme kaikki Helsingin seudun asukkaat, alan yritykset ja muut yhteisöt sekä Helsingissä vierailevat desiginin ammattilaiset ja harrastajat mukaan vuoden 2012 valmisteluihin ja tapahtumiin. Meille on suuri haaste kehittää Helsingistä ja muista hankkeessa mukana olevista kau-pungeista designin avulla sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti entistä parempia, kuten designpääkaupungin valintakriteereissä todetaan”.

Pajusen mukaan design tulee ymmärtää laajasti. ”Tavoitteena on kehittää parempaa kaupunkia ja luoda elämänlaatua. Design-ajattelua voidaan myös hyödyntää vaikkapa julkisten palvelujen uudistamisessa. Käyttäjälähtöisyys, kestävä kehitys ja miellyttävä elämys ovat hyvän designin perusarvoja.”

Helsingin maailmandesignpääkaupunkihakemuksen tunnus on Open Helsinki – Embedding Design in Life eli suomeksi Avoin Helsinki – Design on osa elämää.

Pajusen mukaan muotoilupääkaupungin voittamisen ajankohta on erinomainen. Esimerkiksi uusi Aalto-yliopisto hyötyy siitä paljon. Pajusen mielestä Aalto-yliopistoa voisi luonnehtia nimenomaan design-yliopistoksi.

Helsingissä monet asiat ovat juuri kulminaatiopisteessä. Helsinkiä kohtaa suuri kaupunkirakenteen muutos. Parhaillaan rakennetaan uusia asuinalueita ja kehitetään joukkoliikennettä.

Muotoilupääkaupunkivuoden toteutusmalli lienee samanlainen kuin vuonna 2000, kun Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tällöin toimintaa veti sitä varten nimetty säätiö.

Helsingin yhteistyökumppanit Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti osallistuvat myös designpääkaupunkivuoden valmisteluihin ja toteutukseen.

Helsingin hakemusta tukivat yhteistyökaupunkien lisäksi valtio, monet yliopistot ja muut oppilaitokset sekä muotoilualan yritykset ja yhteisöt.

Jos Maunulassa ryhdytään organisoimaan toimintaa muotoilupääkaupunkivuotta 2012 varten, sopivia teemoja voisivat olla saavutettavuus ja esteettömyys – joukkoliikenne, palvelut ja asuminen. Esimerkkikohteita Maunulassa olisivat Jokeri, Maunulan keskusta, kirjaston ja työväenopiston rakennus, Suursuon pientaloalue sekä uudet senioriasumiskohteet ja vanhusten kuntopolku Suursuolla.

Keskustelua asiasta 

LISÄTIETOJA
http://www.wdc2012helsinki.fi/ 

Uutinen 23.8.2009: Helsingistä vuoden 2012 muotoilupääkaupunki?

designcc.jpg