Sherpan uni – Johnny Spy sanoituksia 1978-2008

435

Maunulalainen Timo Kopomaa on koonnut kirjaksi Johnny Spy yhtyeelle tekemiään sanoituksia vuosilta 1978-2008. Yhtyeen toiminta oli aktiivista aina 1990-luvun puoleen väliin ja sen jälkeen vähemmän aktiivista vaihtelevissa kokoonpanoissa.

Kopomaa kertoo, että vuonna 1977 hän päätti ryhtyä melkein soittotaidottomana laulajaksi. Kopomaan musiikillisia esikuvia ovat Iggy Pop ja Lou Reed. Johnny Spyn yhtyeen musiikillista kehitystä Kopomaa kuvaa: terapiaa – opiskelijabändi – äänitteitä – porukointia.

Edustavana esimerkkinä kirjan noin 70:stä sanoituksesta on laulu "Kyselikse musta?":

Kyselikse musta?

Miltä hän näytti
oliko happy, kun ne käveli
nauroi, lauloi kuiskutteli vaan
vai oliko hiljaa
Intelligentti vaiko ambivalentti
olikse komee tyyppi
Pitikö omistavasti kädestä
ja hyppi onnesta

Mut kai se kysyi
jotain nyt musta
olikse yhtään utelias
Vaik mullehan se on
ihan sama
ei mua enää kiinnosta

Oliksne tyytyväisiä
saaneen näköisiä
tietysti hymyilivät ja toisiaan
silmiin katsoivat
Vai eiks niillä ollu
mitään puhuttavaa
No, kerro nyt olikse vakavaa

Mut kai se kysyi
jotain nyt musta
olikse yhtään utelias
Vaik mullehan se on
ihan sama
ei mua enää kiinnosta

Bändissä ovat soittaneet tai laulaneet Timo Vikkula (kitara), Jyri Terämaa (kitara, basso), Jyri Lehtonen (kitara), Kimmo Turunen (kitara), Pete Peltola (kitara, rumpukone), Markku Wilenius (kitara), Jari Pirjola (kitara), Miika Holopainen (foni, kosketinsoitin), Jaakko Kaipainen (basso), Kari Nihti (basso), Mito Vartiala (basso), Kaj Backman (basso), Ari Lainevuo (basso), Antero Tammisto (rummut), Ilari Nieminen (rummut), Vellu Laakso (rummut), Johan Jaatinen (rummut), Tomi Päiväläinen (rummut), Jani Päivänen (kosketinsoitin, kitara) ja Timo Kopomaa (laulu).

KIRJAN TIEDOT
Kopomaa, Timo (2008) Sherpan uni – Johnny Spy sanoituksia 1978-2008, Painopaikka: Laser-Paino Oy, Helsinki

LISÄTIETOJA
Uutinen 21.5.2009: Leppoisa lähiömme -hanke Maunulassa