Veeran odysseia

368

Maunulalainen Leena Valmu on kirjoittanut koskettavan nuortenkirjan Veera tiellä. Elokuvana sen genre olisi road movie. Kirja kertoo kymmenvuotiaan Veeran matkasta Maunulasta Kolariin etsimään tuntematonta isäänsä. Kirja lähtökohta on dramaattinen: "Eräänä aamuna äitiä ei enää ollut. Kari-eno vastasi puhelimeen, kun sairaalasta soitettiin."

Kirjan kertoo paitsi Veerasta, tämän ystävistä sekä aikuisista. Ajatus isän etsinnästä syntyy Veeran mielessä tilanteesta, jossa pohditaan Veeran tulevaisuutta. Kukaan sukulaisista ei tunnu haluavan häntä luokseen asumaan.

Matka käynnistyy enon luota Espoon Mankkaalta. Äidin sairastuttua Veera joutui muuttamaan kotoaan Maunulasta Kari-enon luokse.

Matka kulkee Helsingistä, Toijalaan sieltä Jyväkyskylän kautta Petäjävedelle ja edelleen Tyrnävän kautta Ouluun. Lopullinen määränpää on Äkäslompolo Yllästunturin juurella. Matkan aikana uhkina ovat nälkä ja rahojen loppuminen.

Kirja on myös kasvutarina. Miten lähdetään kohti tuntematonta? Liikkeelle paneva voima on menetys, kuolema. Matkaoppaana on avoimuus ja luottamus muihin ihmisiin. Päämääränä on löytää rakkaus.

Kirja sopii paitsi lapsille ja nuorille myös parkkiintuneille ikiteineille. Nojatuolin viereen on syytä varata nenäliinoja.

Kirjan on julkaissut WSOY ja siinä on 291 sivua. Hinta on 18,20 euroa.

LISÄTIETOJA
WSOY: Veera tiellä 

Road movie