Jokeri-linjalla kokeillaan CapaCity-bussia 26.2.-4.3.

330

Jokeri-linjalla 550, Itäkeskus – Oulunkylä – Westendinasema, ajaa perjantaista 26.2. alkaen torstaihin 4.3. asti Mercedes Benz CapaCity-nivelbussi, johon voi nousta sisään kaikista ovista. Bussin kaikilla neljällä pariovella on matkakortin lukijalaitteet, joten matkan maksaminen käy samoin kuin raitiovaunussa.

HSL tutkii avorahastuskokeilulla, kuinka paljon liikennettä on mahdollista nopeuttaa, mikäli matkustajat pääsevät sisään myös muualta kuin etuovesta. Oletuksena on, että jonot lyhenevät, jolloin lyhenee myös aika, jonka bussi seisoo pysäkeillä. Kertalippu on CapaCity-bussissa ostettava kuljettajalta. Matkustajien sisään astumista helpottaa myös se, CapaCityn lattia niiaa.

550 on valittu CapaCityn linjaksi, koska se on tiheästi liikennöity ja eräänä tulevaisuuden vaihtoehtona on pohdittu, että linjalla siirryttäisiin raideliikenteeseen. HSL kokeilee CapaCityn avulla, onko pitkällä nivelbussilla mahdollista päästä raitiotiemäiseen liikenteeseen. Matalalattiaisella CapaCityllä on pituutta 19,5 metriä ja paikkoja on lähes 200 matkustajalle. 

Auto on rakennettu lisäämällä nivelbussiin ylimääräinen takamoduuli. Bussissa on neljä akselia, joista kaksi on ohjattavia, joten CapaCity kulkee liikennevirrassa yhtä ketterästi kuin 18-metrinen nivelbussi.

HSL kysyy kokeilun aikana sekä matkustajien että kuljettajien mielipiteitä avorahastuksesta ja nivelbussista. Matkustajakysely toteutetaan lomakkeilla, joita jaetaan bussissa matkan aikana. HSL toivoo matkustajilta aktiivista palautetta.

HSL:llä on CapaCity-kokeilussa yhteistyökumppaninaan Veho Group Oy Ab:n lisäksi linjaa 550 liikennöivä Nobina Finland Oy.

CapaCity-bussin lähdöt 26.2. – 4.3.

Linjan 550 pysäkkiluettelo ja reittikartta 

capacity.jpg

CapaCity-bussi kuvattuna 28.2.2010 Apteekin edessä