Pakilantiellä sukitetaan ja putkitetaan viemäreitä

358

Helmikuun alussa ilmaantui Maunulaan Pakilantie 7:n pihalle sininen huoltokontti ja suuri siirtolava ja porrashuoneiden seinille kuvagalleria reippaan näköisestä remonttiporukasta. Urakoitsija oli jopa muutaman päivän etuajassa aloittaessaan yhtiössä viemärisaneerauksen, jonka on määrä kestää kahdeksan viikkoa ja loppua sopivasti ennen pääsiäistä.

Jo useana vuonna As. Oy Pakilantie 7:n hallitus oli kierrellyt kiinteistö- ja korjausmessuja ja infotilaisuuksia ja koettanut selvittää, kumpi putkien uusimistapa olisi parempi 60-luvun alussa rakennetulle kiinteistölle, vanhamuotoinen putkiremontti vai keveämpi uusilla menetelmillä tehty kunnostus. Yhtiössä oli tehty putkien kuntotarkastus ja kysytty neuvoa useiltakin asiantuntijoilta, ja asia oli sen verran selkiytynyt että tiedettiin talon viemärien kestävän vielä juuri ja juuri pinnoittamisen tai sukittamisenkin. Edellytyksenä niille on että putkien seinämät ovat vielä kutakuinkin kunnossa eivätkä pystyssä pelkän sisäpuolelle kovettuneen sakan varassa. Sellaisestakin oli kuultu kauhujuttuja matkan varrella. Urakoitsijoita oli tarjolla jos jonkinlaisia ja kaikkien saneeraustapa kuului olevan se paras.

– Menetelmän valinta oli kuitenkin loppujen lopuksi melko helppo, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Lehtonen. Sukittaminen/putkittaminen oli edullista, noin 170 e/m², ja  kun remontti käynnistyi jo viime vuoden puolella ullakolla ja kellarissa, saamme myös valtion korjausavustuksen hyödyksemme. Urakan tekijäksi valikoitui Picote Oy, joka on jo toteuttanut 25 kohdetta ja kerännyt kokemusta satojen asuntojen putkisaneerauksista.

– Kustannusvertailu ei ehkä olisi ollut ihan niin suosiollinen tälle menetelmälle, jos olisimme joutuneet uusimaan samassa rysäyksessä myös käyttövesiputket ja kylpyhuoneet, miettii Lehtonen. Mutta käyttövesien kanssa ei ole vielä kiire ja olimme jo päättäneet, että kylpyhuoneitakaan ei tässä yhteydessä muuten kunnosteta. Taloon on viime vuonna rakennettu hissit, joten yhtiöllä on ennestään jo lainaa ja korjauksia on jaksotettava.

Pelkän pinnoituksen sijasta Picote Oy sukittaa ja putkittaa viemärit, mikä varmistaa pitkän kestoiän, kertoo tuotantopäällikkö Heikki Jyrämä. – Menetelmässä jyrsitään pois putkien sisäpintaan vuosien saatossa kertynyt saostuma, puhdistettu pinta kuvataan ja siihen kiinnitetään paineella epoksihartsilla kyllästetty polyesterisukka. Lopuksi putket vielä kuvataan uudelleen ja liitoskohdat tarkistetaan.

– Lopputuloksena on yhtenäinen, sileä ja liukas sisäpinta johon jäte ei tartu. Menetelmällämme on 10 vuoden vuotamattomuustakuu ja vähintään 50 vuoden käyttöikä, joka on todennettu pitkäaikaistestissä. Sukitushan on ollut käytössä jo vuosikymmeniä.

Viemärien saneeraus on edennyt Pakilantiellä nyt puoleen väliin. Kunkin viemärilinjan kunnostus vie 10 työpäivää, jolloin asunnossa työskennellään ja  viemärit ovat käyttökiellossa. Kellarin vaakaviemärien kunnostuksen aikana ovat kaikkien asuntojen viemärit lisäksi pois käytöstä kaksi ja puoli viikkoa, mutta asunnoissa ei silloin enää työskennellä. Vettä voi koko saneerauksen ajan ottaa hanasta, kunhan pitää huolen ettei pisaraakaan pääse viemäriin.

Taloyhtiön asukkaiden remonttiyhdyshenkilön, hallituksen jäsen Leena Rintalan mukaan hanke on sujunut esimerkillisesti. – Picote järjesti hyvissä ajoin viime syksynä tiedotustilaisuuden, jossa selostettiin hankkeen kulku vaihe vaiheelta ja jaettiin ensimmäinen asukastiedote. Jo silloin selvitettiin arkiset mutta tärkeät käytännön kysymykset: ulko-ovet pidetään aina suljettuina kun asunnoissa ei työskennellä ja kaikilla työmaalla toimivilla on kuvallinen henkilökortti, josta henkilöllisyyden voi tarkistaa. Urakoitsija suojaa työtilat ja tuo kuivakäymälät jokaiseen asuntoon ja hoitaa aina pyydettäessä niiden tyhjennyksen, samoin tuodaan jätevesiämpärit ja autetaan niidenkin tyhjennyksessä jos on tarvis. Kaikista muutoksista ilmoitetaan hyvissä ajoin kirjallisesti.

– Tiedotukseen ja asukkaiden mukavuuteen on panostettu, toteaa Rintala tyytyväisenä. Lehdistä saa lukea hurjia juttuja saneerausten epäonnistuneesta toteutuksesta ja huonosta tiedonkulusta mutta meillä työntekijät ovat olleet tosi kohteliaita, soittavat ovikelloa tullessaan asuntoon, tervehtivät ja ovat huomaavaisia.

– Minulle ei ole tullut asukkailta toistaiseksi valituksia, vaikka toki hankaluutta on koitunut varsinkin niille, jotka viettävät päivänsä kotosalla. Jokunen asukas on siirtynyt tilapäisesti muualle, mutta kyse on vain muutamasta viikosta. Perinteisiin putkiremontteihin verrattuna pääsemme vähällä.

Helsingissä on jo alkanut paljon puhuttu putkiremonttibuumi ja uusia yrityksiä syntyy vuosittain ottamaan osansa kasvavista markkinoista. Vaivaton ja nopea remontti alkaa olla työn laadukkuuden ja hinnan lisäksi tärkeä kilpailuvaltti ja yhä usempi yritys painottaa asukasystävällisyyttään ja panostaa asukkaiden mukavuuteen. Tämä on tietenkin erinomainen asia asukkaiden kannalta. Saattaakin olla että putkiremonttien pelottava maine ajan mittaan paranee ja niistä tulee pelkkä kunnostus muiden kunnostusten joukossa.

Irina Bergström