Mitä Maunulassa voisi tapahtua Designpääkaupunkivuonna?

379

Maunulan aluefoorumilla 29.11.2010 keskusteltiin, millaisia tapahtumia, näyttelyitä tai hankkeita Maunulassa voitaisiin organisoida Design pääkaupunkivuodeksi 2012. Kansainvälinen designsäätiö kokoaa ohjelmaehdotuksia. Haku on käynnistynyt 22.10.2010 ja se päättyy 11. helmikuuta 2011. Lisäksi aluefoorumilla kerättiin ideoita siitä, millainen on asukaslähtöinen peruskorjaus tai putkiremontti. Aalto yliopiston Asla-hankkeessa kehitetään asukaslähtöisen remontin kriteerejä.

Designpääkaupungin toivotaan olevan on enemmän kuin vuoden mittainen tapahtuma.  Design ja sen mahdollisuudet ymmärretään laajasti. World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelma koostuu tapahtumista ja teoista, jotka hyödyntävät designia laaja-alaisesti kulttuurisen, sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen välineenä. Ensisijaisena toiminta-alueena ovat World Design Capital -kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti.

Aluefoorumilla Helsinki Hubin Sami Oinonen esitteli hankeideaa Korjaa katuni. Lisäksi AsOy Oulunkylänrivitaloissa suunnitellaan näyttelyä ja kirjan julkaisemista. Hilding Ekelundin suunnittelema rivitaloyhtiö täyttää 60 vuotta vuonna 2012. Tilaisuudessa esitettiin mietittäväksi, voidaanko Maunulassa sen ympäristössä tapahtuvaa suurta muutosta (Keski-Pasila, Kehärata, Jokeri 2, Raidejokeri) kytkeä jollakin tavoin WDC 2012-vuoteen. Maunulan WDC-hankkeiden koordinointia varten perustetaan työryhmä, joka kokoontuu ennen joulua. Työryhmän kokouksista tiedotetaan Maunulan kotisivuilla. Työryhmän tehtävänä on valmistella ohjelmaehdotuksia kansainväliselle WDC-säätiölle 11.2.2011 mennessä.

 Aalto-yliopiston Asla-hanke kehittää asukaslähtöisen putkiremontin näkökulmia ja kriteerejä. Teknillisen korkeakoulun Yhdyskuntasuunnitelun tutkikumus ja koulutuskeskuksesta paikalla olivat tutkijat Lasse Peltonen, Janne Roininen, Terttu Nupponen ja Emmi Oksanen. Aluefoorumilla kartoittiin ryhmätöillä osallistujilla asukaslähtöisen putkiremontin keskeiset piirteitä. Asla-hanke on mukana valtakunnallisessa Lähiöohjelmassa.

af_83_valokuvia.pdf Valokuvia 29.11.2010 aluefoorumista (762.34 KB)

TILAISUUDESSA ESITETTYJÄ KALVOJA
designpaakaupunki_maunulassa.pdf Designpääkaupunkihankkeen_valmistely Maunulassa (1.19 MB)
helsinki - korjaa katuni-palvelu.pdf Sami Oinonen: Korjaa katuni -palvelu (499.80 KB) 
maunulan_asukasriihi_29112010.pdf Asla-hanke: Maunulan asukasriihi ja kriteereiden kehittäminen (175.80 KB)

OHJELMA

18.00-18.10 WDC –vuoden tavoitteiden esittely ja haku hankkeeseen sekä organisoituminen Maunulassa

18.10-18.25 Urban Bug Tracker, Sami Oinonen

18.30-18.55 Muita ideoita ja keskustelua

18.55-19-10 TAUKO

19.10-20.10 Asukaslähtöisen putkiremontin ideointia, ASLA-hanke, Aalto-yliopisto, TKK/YTK

Tilaisuus on kaikille avoin. Asiasta kiinnostuneet, tervetuloa!

Maunulan 83. aluefoorumi ma 29.11.2010 klo 18-20
Paikka: Palvelukeskus Saunabaari, Maunula-sali, 3. krs., Metsäpurontie 25.

Järjestäjänä Maunulan Aluefoorumi

LISÄTIETOJA
Design pääkaupunki 2012 ja ohjelmaehdotuksen tekeminen  
Design pääkaupunkivuoden ideoiden keruu Maunulassa 22.5.2010

Aalto yliopiston ASLA-hanke