Talkoot jättipalsamin hävittämiseksi!

374

Aika moni meistä maunulaisista on kohdannut joko omassa tai naapurin puutarhassa tai vielä todennäköisemmin ojien ja puron varsilla korkean, kauniisti kukkivan erästä ruukkukasvia muistuttavan kasvin. Joka kodin palsamin sukua oleva puutarhan karkulainen jättipalsami kuuluu ikävä kyllä ryhmään nopeasti ja voimakkaasti leviäviä kasveja, joita nykyään kutsutaan ”haitallisiksi vieraslajeiksi”.

Mitä on haitallinen vieraslaji?

Vieraslajeiksi kutsutaan ”luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella levinneitä lajeja”. Osa näistä lajeista voi uhata myös alkuperäistä luontoa ja olla siten haitallinen lajien monimuotoisuuden, biodiversiteetin, säilymisen kannalta. Vieraslajistrategiaa valmistellut työryhmä on ottanut luetteloonsa 157 lajia, jotka aiheuttavat selkeästi todennettavia välittömiä tai välillisiä haittavaikutuksia.

Aluesuunnitelma valmistumassa, vieraslajistrategia lausunnolla

Helsingin kaupunki on vasta valmistelemassa toimiaan haitallisten vieraslajien torjumiseksi.  Maunulan aluesuunnitelman ehdotuksessa, siis vuosille 2011-2020 tarkoitetussa viheralueiden hoitosuunnitelmassa, ei asiasta vielä mainita sanaakaan.  Suunnitelman laatijat vetoavat siihen, että aluerajauksen sisällä ei esiinny heidän tietämänsä mukaan vieraslajeja, mikä ei ikävä kyllä pidä paikkaansa. Taitaa olla kyse pikemminkin tiedon puutteesta: se mitä ei ole inventoitu, sitä ei ole olemassa?  Jättipalsamin kyky sinkauttaa siemeniä 4-6 metriä ylittää sitä paitsi helposti paperille piirretyn aluerajan.

Parhaillaan on valmisteilla kansallinen vieraslajistrategia. Ehdotus sellaiseksi luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle vain muutamia viikkoja sitten maaliskuun lopussa 2011.  Noin sadan asiantuntijan voimin aikaansaatu asiakirja on viranomaislausunnolla kesäkuuhun 2011 saakka.

Missä  Maunulassa on vieraslajeja ja mitä voi tehdä?

Koko maassa tuttuja ovat mm. jättiputket, kurtturuusu ja espanjansiruetana sekä vaaralliset kasvintuhoojat, joihin kuuluu esimerkiksi perunalle vaarallinen tuhohyönteinen koloradonkuoriainen. Niiden hävittämiseksi tehdään ja on tehtävä työtä. Puutun tässä nyt vain aivan paikalliseen ja omakohtaiseen lajiin eli jättipalsamiin (Impatiens glandulifera).

Oman kokemukseni mukaan jättipalsamia on ainakin Maunulan länsilaidalla useassa paikassa. Varmimmin sitä tapaa Maunulanpuron rantavalleilla, erityisesti palstaviljelyalueen laidalla, ja talojen takapihoilla tai niiden reunamilla, jättömaalla.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on jo useita vuosia taistellut jättipalsamia vastaan Lauttasaaressa. Helsyn toiminnasta voi lukea yhdistyksen lehden Takiaisen viime vuoden kevätnumerosta.

Artikkelin innoittamana ryhdyin itse viime keväänä kitkemään ja niittämään jättipalsamia lähiympäristössäni Koivikkotien tuntumassa. Olen kyykkinyt musta jätesäkki kädessä kulkuväylillä ja erityisesti naapurin takapihalla, missä jättipalsamia kasvaa puutarhajätteiden seassa.

Työ on palkitsevaa, jos jaksaa toistaa kitkemisen useita kertoja kesässä, ja kuljettaa kitkemänsä pois. Jättipalsami nimittäin juurtuu nopeasti uudestaan ja kasvattaa tarpeen vaatiessa uusia juuria hivuttautuakseen takaisin maahan. Erityisen tärkeää on jaksaa kitkeä – tai niittää – kasvi ennen siementen kypsymistä, sillä loppukesästä kasvi on kasvanut täyteen pituuteensa ja kitkeminen on raskasta. Sitä paitsi siemenet lentävät kauas ja kasvusto leviää tehokkaasti.

Kehotankin jokaista lajien monimuotoisuutta vaalivaa ja ympäristöstään kiinnostunutta tarkkailemaan omia lähiseutujaan. Jos jättipalsamia – tai jotain muuta vieraslajia – löytyy, ryhdy aktiiviksi ja kitke pois! Voit myös liittyä Hyvä kasvaa Helsingissä –liikkeeseen. Sitä kautta saa yhdyshenkilön ja tukea omalle toiminnalle Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.
Sinikka Joutsalmi

LINKKEJÄ
Ehdotus kansalliseksi vieraslajistrategiaksi löytyy Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta: Työryhmän vieraslajiluettelo

Rakennusvirasto: Ehdotus Maunulan aluesuunnitelmaksi vuosille 2011-2020

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n jäsenlehti Takiainen

Hyvä kasvaa Helsingissä – liike