Ennen retkeä

571

Lähde retkelle Pirkkolaan ja Maunulaan!

Tule, tuo tuttavasikin ja ylläty. Kotikaupunkipolku kiertää n. 5.5 km reitin, jonka varrella esitellään pirkkolalaisille ja maunulalaisille tärkeitä paikkoja, asioita ja muistoja. Reitin varrella on lounaspaikkoja, kahviloita ja muita yleisiä tiloja, joten täällä voit viettää aikaasi pidemmänkin tovin. 

Maunulan uurnalehto ja Pirkkolan liikuntapuisto ovat aivan vieressä, mutta jos suuntaat samalla kävelyretkellä sinne, täytyy aikaa varata runsaasti.  Maunulan luontopolku sivuaa kävelyreittiä Maunulanpuron ja uurnalehdon suunnalla.

Reitin varrella on julkisen liikenten pysäkkejä ja autopaikkoja. Osa niistä on merkitty opaskarttaan.

Tervetuloa!

Johdanto

Vuonna 1946 Helsinkiin liitettiin neljä naapurikuntaa ja suuri osa vanhasta emäpitäjästä. Liitosalueilla alkoi kiivas rakentaminen pääkaupunkiin saapuvan työvoiman tarpeisiin. Suunniteltiin väljästi maisemaan sijoittuvia lähiöitä, joissa toteutuivat modernin asuntorakentamisen parhaat pyrkimykset. Oli tilaa ja vihreyttä, palvelut lähellä, asunnot valoisia ja mukavuuksin varustettuja – mutta ennen kaikkea uusia.

Oulunkylän Månsaksen tilan takamaille nousi 1950-luvun mittaan aikakautensa parhaiden arkkitehtien suunnittelema ihannelähiö. Maunulan asukasmäärä oli suurimmillaan 13 000 vuonna 1964. Nykyisin asukkaita on n. 7000 ja määrä on lievässä nousussa.

Maunulan puistomaisia kadunvarsia kulkiessa eivät eri talot ja niiden pihapiirit juuri erotu toisistaan. Kaupungin vuokratalot ja omistusasunnot on aikoinaan rakennettu samojen suunnittelijoiden toimesta yhtä laadukkaasti. Ja viime vuosina näitä kaikkia kohteita on kunnostettu ahkerasti.

Ns. Vanhan Maunulan rakennukset ja niiden ympäristö on suojeltu asemakaavan muutoksella 2012.  Alue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin ympäristöihin (www.rky.fi)

Kaupunkisuunnitteluviraston julkaisu 2007:3 Maunula. Arjen kestävää arkkitehtuuria. Arvottaminen ja kehittämisperiaatteet sekä 2012:3 Maunulan 1950-luvun arkitaide.Korjaustapaohje (.pdf)