Maunulan kansanasunnot

987


Helsingin kaupungin omistaman Maunulan Kansanasunnot Oy:n rakennukset edustavat 1950-luvun laadukasta kunnallista rakentamista. Kokonaisuuden suunnittelivat arkkitehdit Viljo Revell ja Keijo Petäjä.

Maunulan kansanasuntoihin kuuluvat 12 asuintaloa, päiväkoti, huoltorakennus sekä yleinen sauna muodostavat oman aluekokonaisuutensa Vanhan Maunulan sisällä. Rakennukset ovat vuosilta 1949-53.  Ne sijaitsevat loivasti länteen viettävällä puistomaisella rinteellä, vapaasti suhteessa katulinjaan. Sivukaduilla, Koivikkotiellä ja Vesakkotiellä, sijaitsevat rakennukset ovat vinosti katulinjaan nähden ja jättävät näin kadut avoimiksi ja ilmaviksi. Kortteleiden sisällä kulkee polkuja, jotka tekevät liikkumisen helpoksi. Julkiset rakennukset – päiväkoti, sauna ja huoltorakennus – sijaitsevat Sorsapuiston laidoilla. Kaikissa rakennuksissa on tehty peruskorjaus viime vuosina. 

Metsäpurontien varressa olevissa rakennuksissa on katutasossa myös liikehuoneistoja. Numerossa 29 sijaitsevalla DeeSport Oy urheiluliikkeen paikalla on aiemminkin ollut urheiluliike. Tiloissa toimi aikoinaan legendaarinen Rantalan urheiluliike vuodesta 1963. Sen omistaja Tauno Rantala oli aktiivinen maunulalaisten liikuttaja ja nuorisourheilun järjestäjä. Hän oli myös perustamassa Latuasemaa ja pienoisgolfrataa.

Nykyinen DeeSport Oy palvelee monella tapaa ulkoilijoita. Siellä voi huollattaa polkupyörän, teroituttaa luistimet tai kunnostuttaa sukset.

Päiväkoti palvelee edelleen alueen lapsiperheitä, mutta muuten muutoksia on tapahtunut: yhteisestä saunasta on tullut Asukastalo Saunabaari, jonka alakerran entisissä liikehuoneistoissa on asukkaiden yhteisiä toimitiloja, ja huoltorakennukseen on sijoittunut kaupungin rakennusviraston Staran yksikkö.

Kansanasuinnoissa on asunut tunnettuja henkilöitä kuten Kyllikki Koski, joka tuli tunnetuksi Yleisradion lastenohjelmien sadunkertoja-kuvittaja Kylli-tätinä.

Kylli-täti ehti piirtää televisiossa neljän vuosikymmenen ajan. Tämä oli hänen viimeinen televisiosatunsa (Ylen Elävä arkisto).

pk kansanasunnot1 liskuva

Metsäpurontietä reunustavat pihlajat ja mongolianvaahterat.

 

 

 

 

 

pk kansanasunnot tiilet lisakuvaArkkitehtuurissa on mielenkiintoisia yksityiskohtia, mm. tiiliseinän pysty- ja vaakasaumojen värityksellä on korostettu seinien vaakasuoria linjoja.

 

 

pk kansanasunnot piha lisakuva spSisäpihoilla on asukaiden hoitamia puutarhoja.

 

 

 

 

 

 

 

Iso kuva: Heidi Gabrielsson, lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde