Hilding Ekelundin Sahanmäki

1232

Vuosina 1952–1956 rakennettuun Sahamäen kokonaisuuteen kuuluvat Asunto-oy Oulunkylän rivitalot ja Kiinteistö-oy Sahanmäki. Alueella on käytetty kolmea eri talotyyppiä: rivitaloa, pistetaloa ja lamellitaloa.  Ne edustavat sodanjälkeisen rakentamisen asunto- ja talotyyppien kehittymistä. Sahanmäen suunnittelija on arkkitehti Hilding Ekelund.

Asuinalue on mainittu kansainvälisen modernismin merkkiteosten Suomea koskevassa luettelossa (do.co.mo.mo). Onpa jopa arvioitu, että Sahanmäen ansiot ylittävät monessa suhteessa maailmankuuluksi nostetun Tapiolan. Erityisesti rivitalojen suomalaisen läpimurron kannalta alue on vailla vertaa. Rakennuttajana oli Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimikunta.

Entisen sahan paikalle, mäen päälle kohonneet pistetalot muodostavat rivitalojen yläpuolelle linnoituksen tornit ja niiden takana muurina, yhdistävänä suojana, on s-muotoinen lamellitalo. Tämä rinneratkaisu muistuttaa Ekelundin rakastamasta Italiasta. Polveilevat tiilikatot tuovat mäeltä alaspäin katsottaessa mieleen keskiaikaisen italialaisen kylän. Kolmen talotyypin sijoittaminen puuta kasvavaan rinteeseen antoi mahdollisuuden luoda maisemaan rytmiä ja vaihtelua. Myös rivitalojen värimaailmassa on muistumia Pompeijin punaisesta ja Välimeren sinisestä.

Ekelund asuntosuunnittelijana

Koko Sahanmäen alueen suunnittelija arkkitehti Hilding Ekelund (1893-1984) oli Suomessa aikansa johtavia asuntosuunnittelun asiantuntijoita, jolla oli hyvät yhteydet ruotsalaisiin arkkitehteihin ja joka oli perehtynyt Euroopassa valinneisiin suuntauksiin. Hän oli Helsingin kaupunginarkkitehti 1940-luvulla ja asuntosuunnittelun professori 1950-luvulla.

Ekelund teki useita asemakaavasuunnitelmia 1930-luvulta lähtien yhdistäen niissä laajan näköalan, auringonvalon maksimoinnin ja kaupunkikuvallisen vaihtelun. Hän osallistui Olympiakylän suunnitteluun, teki asemakaavasuunnitelman ns. Etu-Reijolan aluetta varten ja 1950-luvulla Sahanmäen lisäksi Munkkivuoreen Porintie 5:n korttelit.

 

docomomo

Hilding Ekelund

 


Kuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde