Sairaala, virastotalo, senioritalot

1458

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaupungin virastorakennukset ja Maunulan senioritalot ovat yhtenä ryhmänä Suursuonlaidalla. Tiloja on kaupungin eri virastoille kuten sosiaalitoimisto, päiväkoti, nuorisotalo, vanhustentalo ja Suursuon sairaala.  Rakennukset ovat 1960-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta ja edustavat lähinnä silloista arkista virastoarkkitehtuuria.

Alueliitoksen aikaan 1946 tässä oli oli Oulunkylän ”läntinen huvila-alue” eli parikymmentä taloa nykyisen Pakilantien molemmin puolin. Talot purettiin 1960-luvun alussa ja omistajat saivat uudet tontit Suursuontieltä. Tästä vaiheesta on jäljellä muutama omenapuu mm. nykyisen Suursuontien omakotitalojen puutarhoissa. Huviloissa oli asunut myös vuokralaisia, joista osa siirtyi asumaan muualle Maunulaan.

Muutto Pakilantielle 1962

kirjasto maunula img 0194 sp

Nykyinen kirjasto oli aikanaan kaupungin ensimmäinen varta vasten nuorisoa varten rakennettu tila ja toimi sellaisena vuoteen 1992.  Alakerrassa oli tilat keramiikalle, veistolle, tekstiilille ja videotekniikalle sekä bändien harjoitustilat. Alhaalla olivat myös punttisali ja konehalli.  Yläkerrassa taas saattoi järjestää juhlia, katsoa elokuva- ja teatteriesityksiä sekä pelata erilaisia pelejä. Salin vieressä oli Horn-baari, joka oli sellaisenaan tuotu 1950-luvulla Viking Sally –laivasta.  – Tiloja käytti nuorison lisäksi aikuis- ja eläkeläisjärjestöt. Kirjasto on toiminut talossa 1994 alkaen.

Alueelle on muodostumassa ns. elämänkaarikortteli.  Alueen kehittäminen mahdollistaa asumisen samalla alueella koko elämänkaaren ajan. Sijainti on mitä parhain sillä naapurissa on jo tärkeimmät palvelut kuten terveyskeskus ja sosiaalivirasto. Eivätkä muutkaan palvelut, julkiset kulkuneuvot ja liikkeet, ole kaukana. Maunulassa on yli 20 % 65-vuotiaita tai vanhempia (21,9% vuonna 2009). Uusille asumismuodoille ja parannetuille kotipalveluille on siis kysyntää yhä enemmän.

Pohjoisen sosiaalikeskuksen aulassa on Ristola-yhteisön ylläpitämä kahvila Arcobaleno, joka on avoinna virastoaikana (10.15-13.30). Kahvila on toiminut jo 1990-luvulta lähtien ja sen nimi viittaa italialaiseen perustajaan (nimi on italiaa ja tarkoittaa sateenkaarta).  Ristola-yhteisön toimintakeskus on Metsälässä, mistä kahvilan leivonnaiset kuljetetaan tänne virastotalolle. 

Terveyskeskuksen luota liikennöi palvelulinja J61 ja siinä on myös bussin 50 päätepysäkki.

 sairaala mongolianvaahtera p img 1287 spsairaala mongolianvaahteranlehdet p img 1291 sp

Sairaalan pihalla on tavallisten vaahteroiden lisäksi vanha komea mongolianvaahtera, joka syksyisin hehkuu ruskan väreissä.

Vanhusten kuntopolku

vanhusten kuntopolku maunula p img 0178 sp

Suursuonlaita 29:ssä, Helander-säätiön Maunulan senioritalon vieressä sijaitseva Kurjenpuisto on suunniteltu vanhuksille ja liikuntarajoitteisille. Vanhainkodin vierestä alkaa ikäihmisille 2003 valmistunut – asukkaiden omasta aloitteestaan syntynyt – kuntopolku, jonka varrella on useita levähdyspaikkoja. Se mahdollistaa huonokuntoistenkin vanhusten ympärivuotisen ulkoilun turvallisesti.

Iso kuva: Heidi Gabrielsson, lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde