Muutto Pirttipolulle 1952

518

Aatos Saario (s. 1919) ja morsiamensa Ali menivät naimisiin vuonna 1946. He asuivat Leankadulla Pasilassa Alin vanhempien asunnossa, jossa oli kaksi huonetta ja keittiö. Sodan päättymisestä oli kulunut vasta vähän aikaa ja asunnoista oli kova pula.  Tunnelmat olivat tuolloin epävarmat mutta toiveikkaat. Aatos opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa 1938-1947, minkä jälkeen hän työskenteli aluksi Rautatiehallituksessa rakennesuunnittelijana ja myöhemmin Rakento Oy:ssa.

Vuonna 1956 Aatos siirtyi Helsingin kaupungin rakennusvirastoon, josta jäi eläkkeelle 1982. Konstruktöörinä Aatos teki muun muassa Maunulan ala-asteen vanhemman osan rakennesuunnitelmat 1952 sekä vastasi ala-asteen uudemman osan rakennuttamisesta 1956. Työtä tehtiin yötä myöten palasokerin ja tupakan voimalla. Tupakkaa saattoi kulua yön aikana kaksikin askia.

Saariot olivat saaneet asunnon 1950 Ruskeasuolta. Perheen Outi-tytär syntyi samana vuonna. Olympiavuonna keväällä 1952 he olivat saaneet tietää Maunulaan rakennettavista rivitaloista. Valinnoissa kävi hyvä tuuri. Rivitaloalue oli Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttama. Perhe kävi katsomassa valmisteilla olevaa taloja ja Alin mielestä ne näyttivät navetoilta, koska rakennukset olivat matalia ja niissä oli pitkä harjakatto.

Saarion pieni perhe – toinen lapsi syntyi 1959 – muutti Pirttipolku 10 D:hen vihdoin joulukuussa 1952 itsenäisyyspäivän tienoissa. Maunulan rivitaloihin muuttaneet olivat hyvin koulutettuja ja joukossa oli paljon tekniikan alan edustajia.

Lapsille Pirttipolun alue oli upea paikka. Vieressä oli peltoa ja metsää. Kesällä pelattiin pellolla pesäpalloa ja hypättiin korkeutta. Talvella hiihdettiin lähimetsissä. Perheen lapset kävivät Maunulan kansakoulua ja sen jälkeen Maunulan yhteiskoulua. Kaupassa käytiin Kivi-Elannossa, joka oli valmistunut 1948 Puu-Maunulan kupeeseen. HOK tuli Rajametsäntie 32:een talojen valmistuttua. Myöhemmin, rivitalojen huoltorakennuksen valmistuttua, he käyttivät siinä toiminutta Salmisen kauppaa.

Saariot muuttivat 1998 Pukinmäkeen.

Muuttotarina 1950-luvulta, Maunulan Sanomat 1/2007