Pikku-Marjatta

1138


Komea jugend-tyylinen rakennus Papinmäentie 31, on vuodelta 1910 ja mahdollisesti Lars Sonckin piirtämä. Alun perin Suomen Teosofisen seuran ja sittemmin Ruusu-Risti ry:n toimitalo on nyt Steiner-päiväkotina.

Jugend-talo on rakennettu 1910 Suomen Teosofisen (TS) seuran päämajaksi. Seura halusi kehittää teosofista yhteisöä ja talo suunniteltiin juhla- ja työhuoneistoksi. Siellä oli seuran kirjasto ja silloisen ylisihteerin (= johtaja) Pekka Ervastin asunto. Lähistöllä oli toinenkin talo ja vielä myöhemmin Tuonenkylän temppeli, joka paloi salaman sytyttämänä. Kerrotaan, että eräs ajan merkittävimmistä arkkitehdeista, Lars Sonck, olisi suunnitellut Tonttulan. Sonckin veli oli teosofi ja myöhemmin myös TS:n ylisihteeri Ervastin erottua seurasta ja perustettua Ruusu-Ristin 1920. TS ajautui konkurssiin 30-luvulla ja talo siirtyi professori Lauri Kettusen – vaimo oli ruusuristiläinen – omistukseen. Talo pääsi ajan myötä varsin huonoon kuntoon ja Kettuset myivät sen takaisin Ruusu-Ristille 1970-luvun alussa.

Talon piirustukset tuhoutuivat tulipalossa ja sitä koskevat tiedot ovat suusanallisia. Muistitiedon mukaan Rudolf Steiner olisi vieraillut Tonttulassa 1912. Hän toimi tuolloin Saksan Teosofisen seuran ylisihteerinä ja vieraili Suomen TS:n vuosipäivillä.

Päiväkoti Pikku-Marjatta

Ruusu-Risti

 

Iso kuva: Heidi Gabrielsson
Lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde