Jokerin väri muuttuu ja sisään myös keskiovesta

299

Syysliikenteen alkaessa 12.8.2013 HSL:n Jokeri-linjan 550 siniset bussit siirtyvät historiaan ja linja muuttuu runkolinjaksi 550. Jokeri-bussien väri muutttuu oranssiksi. Itäkeskuksen ja Westendin välillä kulkevan linjan reitti ei muutu, mutta linjalle tulee täysin uudet bussit ja etuoven lisäksi kyytiin voi nousta myös keskiovesta, sillä linjalla alkaa avorahastuskokeilu.

Oranssi väri on viesti metromaisesta liikenteestä: vuorovälit ovat tiheät ja tasaiset. Vahva ja näkyvä väri myös erottuu hyvin muusta liikenteestä. Suunnitelmissa on kaikkiaan 12 samantyyppistä tiheän vuorovälin runkolinjaa vuoteen 2022 mennessä.

Jokeri-busseihin mahtuu 52 henkeä istumaan ja 58 seisomaan. Autoissa on sekä ilmastointi että kameravalvonta. Autojen etukilvissä on uusi toiminto, joka näyttää vuoroin määräpäätä ja vuoroin ”täynnä/fullsatt”, jos bussissa ei ole tilaa. 

Busseissa on käytössä satelliittipaikannus, jonka avulla bussit saavat liikennevaloetuuden risteyksissä. Matkustajat näkevät seuraavan bussin saapumisajan pysäkeillä olevista näytöistä. Bussin sisällä voi seurata reitin varrella olevia pysäkkejä sähköisestä näyttölaitteesta.

Sisään myös keskiovista

Linjalla 550 bussimatkan etenemistä halutaan jouduttaa raideliikenteessä käytössä olevalla avorahastuksella. Kausilippua tai muuta voimassaolevaa lippua ei tarvitse esittää kuljettajalle tai kortinlukijalle, vaan bussiin voi nousta suoraan etu- ja keskiovista. Arvolipun ostamista varten myös bussin keskiovella on kortinlukija. Kuljettajat myyvät edelleen kertalippuja.

Matkustaja voi myös avata keskioven auton kyljessä olevasta napista, kun ainoastaan etuovi on auki.

Avorahastus on käytössä linjalla 550 kokeiluluontoisesti. Jatkosta päätetään ensi vuonna saatujen kokemusten perusteella.

Välipisteet säätelevät aikatauluissa pysymistä
Linjalle on määritelty välipistepysäkkejä, joita bussi ei saa ohittaa etuajassa. Välipistepysäkkien tarkoituksen on varmistaa, että vuorovälit pysyisivät mahdollisimman tasaisina. Välipisteet ovat Westendinaseman suuntaan Viikin tiedepuisto, Oulunkylän asema, Hämeenlinnanväylä ja Leppävaara ja Itäkeskuksen suuntaan Leppävaara, Vihdintie ja Oulunkylän asema.

LISÄTIETOJA
HSL:n sivut