Miten tehdä Maunulasta luova kaupunginosa?

219

Brittiläinen Charles Landry (s. 1948) tekee parhaillaan vertailututkimusta eri kaupunkien luovuudesta. Luovuus on Landryn mukaan taloudellisen toiminnallisuuden ja vaurauden lähde. Landry teki vuonna 1998 Helsingin tietokeskukselle raportin ”Helsinki, Towards a Creative City” vuoden 2000 kulttuuripääkaupunkivuotta varten.

Landryn uuden tutkimuksen tavoitteena on vertailla 20 eri kaupunkia sekä tunnistaa luovuutta ja innovaatioiden syntyä edistäviä tekijöitä. Helsingin vahvuuksia ovat kansalaisten rehellisyys ja luottamus toisiinsa. Landry nostaa luovuuden edellyksistä esille kohtaamispaikat kuten kahvilat.

Voisiko Maunulasta kehittyä luovia kaupunginosia, uusien ideoiden ja innovaatioiden lähteitä. Mitä pitäisi tehdä kaupunginosissa, että niissä luovuus lähtisi kukoistamaan. Tarvitaanko Maunulassa uusia kohtaamispaikkoja, lisää kahviloita ja vai parannetaanko nykyisten kohtaamispaikkoja. Tarvitaanko enemmän suvaitsevaisuutta, toleranssia?  

Luovuustutkimusten mukaan myös ihmisten erilaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen edistää luovuutta ja innovaatioiden syntyä. Landryn haastattelussa Helsingin Sanomissa 10.5.2014 on pohdittu lähiöiden, esikaupunkien tilannetta: ”Lähtölaukaukseksi kaupunginosan nousulle voi riittää vaikkapa uusi baari. Se tarjoaa ympäristön luovalle työlle”.

Maunulassa ideoidaan parhaillaan Saunabaarin katutason liiketilojen käyttöä sekä vanhan asukastapahtuman Musan ja Makkaran elvyttämistä. Musa ja Makkaraa –tapahtumaa järjestettiin Maunulassa 80- ja 90-luvulla ja tarjoaa nimensä mukaan on tarjolla hyvää musaa ja tarjoillaan kuumia makkaroita. Tavoitteena on mahdollistaa asukkaiden oma toimintaa eli Kannelmäki-liikkeen sloganin mukaan siirrytään ”Valittamisesta välittämiseen”.

LISÄTIETOJA
Wikipedia: Charles Landry 

Wikipedia: Luova kaupunki