Maunula-levyn tekeminen Flatus-yhtyeen musiikista

476

Kari ” Kärtsy” Hatakka on kehitellyt ideaa levyttää 70- 80-luvun taitteessa vaikuttaneen maunulalaisen Flatus-yhtyeen ja sen keskeisen musiikintekijän Ile Niemisen musiikkia. Kari lähestyy 70- 80-luvun musiikista ja Maunulan kulttuurihistoriasta kiinnostuneita kirjeellään ja etsii keinoja ja resursseja tehdä levy Flatuksen ja Ile Niemisen musiikista. Kärtsy itse soittaa Waltari-yhtyeessä. Levyn tekeminen maksaisi noin 5000 euroa ja sen työnimi on Maunula.

 

Kärtsyn viesti maunulalaisille

”Maunula, tuo vanhalta maineeltaan pahamaineinen lähiökaupunginosa Pohjois-Helsingissä, joka ei sterotyyppisesti ole kenenkään mielestä antanut aihetta muuhun kuin lähinnä poliisivoimien lisäämiseen, eli 1970-80 -luvuilla yllättäen musiikkikulttuurillisesti viriiliä aikaa. Kaikessa hiljaisuudessa Maunula loi lahjakkaita suomeksi laulavia musiikintekijöitä ja lauluja. Ikävä kyllä päihteiden väärinkäytön, edelleen lähinnä alkoholin, takia tekijät ja laulut jäivät unholaan ja suuremmalle yleisölle näin täysin vieraaksi.

Yksi tämänkaltainen lauluntekijä Maunulassa oli Ilkka ”Ile” Nieminen (1955-2005), joka nautti suurta paikallista suosiota Flatus-yhtyeellään 70- 80 -luvun taitteessa. Itse olen aikoinaan ollut pikkupoikana linkkinä paikalliseen musaympyrään isoveljeni Tote Hatakan kautta, joka Ilen lisäksi vaikutti ko. yhtyeessä toisena voimahahmona, ja näin Kallion kundina meidän perheen kautta aikoinaan toi näitä mainioita kappaleita kuultavaksi myös meille kantakaupungin orastaville musateineille. Mukana Flatuksessa tuolloin soitti myös sittemmin kansainvälistäkin mainetta niittänyt helsinkiläisen katurockyhtyeen Smackin rumpali Kinde, ennen siirtymistään pääkaupunkiseudun legendaariseen katurockryhmään.

Flatus ehti julkaista Finnlevy-yhtiöllä yhden singlen Daisy-Love 1981, nousten yllättäen suoraan sinkkulistan neljänneksi esim. Pelle Miljoona Oy:n ohi, joka oli silloin yksi suurimpia bändejä Suomessa. Yhtye ehti myös demota yhden albumin verran materiaalia, ja nauha oli suuri paikallinen menestys Maunulan alueella. Materiaali oli täynnä orastavia Suomi-rockin helmiä.

Jaakko Salo, tämä legendaarinen iskelmätuottajagurumme, innostui kovasti aikoinaan Ilen biiseistä ja kiinnitti Flatuksen Finnlevylle. Kyseisen levy-yhtiön kautta Ile ehti julkaista vielä omalla nimellään kaksi singleä vuosina 1982-83, mutta peli oli silloin jo menettämään päin, ja Ilen ote elämästä lipsumassa. Flatus-yhtyeen toiminta loppui. Levy jäi erinäisten kommellusten takia pöytälaatikkoon. Ile kuoli lopulta 2006 pitkän luusyövän uuvuttamana, ja hänen, osittain isoveljeni kanssa, säveltämä koko hieno materiaali oli näin uhkana jäädä ikuiseen pöytälaatikkoon.

Olen keräämässä Ilen säveltämää materiaalia kasaan sekä Ilen yhtyeen vielä elossa olevia muusikoita yhteen, ja olen ryhtynyt heidän kanssaan tallentamaan Ilen jälkeenjääneitä lauluja. Lauluissa uhkuu syvä suomalainen ajalleen tyypillinen henki, ja laulut tulkitsevat hienosti aikansa perussuomalaista elämänasennetta.

Ideani on siis tuottaa ja -esittää uudelleen Ilen parhaimmat sävellykset, ja tuoda tätä kautta suuria käyttämättä jääneitä Suomirokin helmiä suuremman kotimaisen yleisön tietoisuuteen. Kaikki kappaleet ovat suomenkielisiä. Toivon myös, että levyn tekeminen edistäisi Maunulan 70- 80-lukujen kulttuuriperinnön tunnetuksi tekemistä.
Studio 303, joka on aikoinaan äänittänyt Ileä vakituisesti, on ollut mukana projektissa tarjoamalla studiotilaa, ja olemme yhdessä sen omistajan, Jarno Patalan, kanssa olemme laittamassa nyt levyä kasaan.”

Kari ” Kärtsy” Hatakka