Tontinvuokralaisille asukastilaisuuksia lokakuussa

213

Helsingin kaupunki valmistautuu uusimaan suuren määrän asuntotonttien määräaikaisia maanvuokrasopimuksia, jotka päättyvät vuoden 2015 lopussa. Kiinteistövirasto järjestää tonttien vuokralaisille lokakuussa keskustelutilaisuuksia vuonna 2015 päättyvien sopimusten uusimisen periaatteista ja aikataulusta. Kaupungin puolesta yleisön kysymyksiin vastaavat kiinteistöviraston asiantuntijat.

Tonttien vuokralaiset on kutsuttu ensisijaisesti oman kaupunginosansa tilaisuuteen, jossa ovat paikalla alueen tonteista vastaavat asiantuntijat. Taka-Töölön ja Tapaninkylän asukkaat voivat osallistua mihin tahansa tilaisuuteen.

Asukastilaisuudet kaupunginosittain

Herttoniemi, tiistai 7.10.2014 klo 18–20,
Stadin ammattiopiston auditorio, Prinsessantie 2

Roihuvuori, keskiviikko 8.10.2014 klo 18–20
Stadin ammattiopiston auditorio, Prinsessantie 2

Haaga, Ruskeasuo ja Pitäjänmäki, keskiviikko 22.10.2014 klo 18–20
Mäkipellontien koulun auditorio, Mäkipellontie 19

Alppiharju ja Hermanni, torstai 23.10.2014 klo 18–20
Alppilan yläasteen ja lukion auditorio, Tammisaarenkatu 2

Vallila ja Käpylä, tiistai 28.10.2014 klo 18–20
Alppilan yläasteen ja lukion auditorio, Tammisaarenkatu 2

Oulunkylä, keskiviikko 29.10.2014 klo 18–20
Mäkipellontien koulun auditorio, Mäkipellontie 19

Uusittavia sopimuksia eri puolilla kaupunkia

Vuonna 2015 päättyviä maanvuokrasopimuksia on eniten Herttoniemen, Hermannin, Haagan ja Oulunkylän kaupunginosissa. Lisäksi sopimuksia uusitaan Alppiharjussa, Taka-Töölössä, Ruskeasuolla, Vallilassa, Käpylässä ja Pitäjänmäellä.

Vuonna 2015 uusittavia sopimuksia on noin 170, ja ne on solmittu pääosin 1950-luvulla. Kaikkiaan Helsingillä on voimassa yli 5000 asuntotonttien vuokrasopimusta. Arviolta kolmasosa helsinkiläisistä asuu kaupungin vuokratonteilla, sillä kaupunki luovuttaa maata pääasiassa vuokraamalla.

Vuokrausperusteet valtuustoon vuodenvaihteessa

Vuonna 2015 päättyvien vuokrasopimusten uusimista on valmisteltu kiinteistövirastossa nyt parin vuoden ajan. Valmistelu on tehty kaupunginvaltuuston tekemien linjausten mukaisesti. Sopimuksia uusittaessa tähdätään kohtuulliseen hintatasoon ja kaupungin tontinvuokralaisten tasavertaiseen kohteluun.

Yli 50 vuotta vanhoja sopimuksia uusittaessa tontin vuokra yleensä nousee merkittävästi, mutta se on silti tyypillisesti noin viidenneksen alhaisempi kuin vastaavan uudisrakennustontin vuokra. Tontinvuokralaisille on lähetetty keväällä tarkennetut arviot tulevista vuokrista.

Kiinteistövirasto aikoo esittää, että vuokrankorotuksia lievennetään kymmenen vuoden siirtymäajalla. Ehdotuksen mukaan uudesta maanvuokrasta perittäisiin vuonna 2016 viisikymmentä prosenttia. Seuraavina vuosina vuokraa nostettaisiin portaittain siten, että uusi maanvuokra tulisi voimaan täysimääräisenä vuoden 2026 alusta.

Parhaillaan selvitetään myös, voisiko kaupunki tarjota tontinvuokralaisille mahdollisuuden vuokraamansa tontin ostamiseen.

Lopullisen päätöksen uusittavien sopimuksien vuokra-ajasta ja -hinnoista tekee Helsingin kaupunginvaltuusto, jonka käsiteltäväksi asia tulee joulu–tammikuussa. Ensimmäisenä kiinteistöviraston valmistelemaa ehdotusta käsittelee kiinteistölautakunta marraskuussa.

Lisätietoja:

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, tonttiosasto

Toimistopäällikkö Sami Haapanen, puh. (09) 310 36437
Osastopäällikkö Juhani Tuuttila, puh. (09) 310 36445
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@hel.fi