Maunulasta Vuoden uusmaalainen kaupunginosa 2015

393

Uudenmaan maakuntahallitus nimesi Helsingin Maunulan Vuoden uusmaalaiseksi kaupunginosaksi 2015. Maunulan vahvuudeksi nousi taloyhtiöiden laaja ja tuloksia tuottanut yhteistyö peruskorjaushankkeissa. Hankkeiden valmisteluun on sitoutunut laaja maunulalaisten toimijajoukko.

Uudenmaan liiton lehdistötiedote 18.11.2014

Maunulalle Vuoden kaupunginosa -tunnustus taloyhtiöiden yhteisremonteista

Uudenmaan maakuntahallitus on valinnut Vuoden uusmaalaiseksi kaupunginosaksi 2015 Helsingin Maunulan. Maunulalaiset ovat kunnostautuneet taloyhtiöiden yhteisissä peruskorjaushankkeissa tavalla, joka käy esimerkiksi muuallekin. Yhdessä hoidetut remonttien kilpailutukset, korjaussuunnitelmat ja toteutus ovat tuoneet kustannussäästöjä ja laadukkaan lopputuloksen.

Suomalaisittain ainutlaatuinen ryhmäkorjausmalli sai alkunsa, kun talokanta tuli siihen ikään, että tarvittiin putkiremontteja. Hanke laajeni kattavammaksi peruskorjaukseksi. Mukaan lähti viisi taloyhtiötä.

– Parasta hankkeessa oli se, että asukkaat tempautuivat mukaan suunnittelemaan, kertoo Maunula-Seuran puheenjohtaja Teija Kamb. Seura oli remonttihankkeen keskeinen käynnistäjätaho.

Maunula on Helsingin ensimmäisiä lähiöitä, joka on rakennettu 1950–1970-luvuilla. Asukkaita on nykyisin noin seitsemän tuhatta. Kerrostaloja on ollut suunnittelemassa joukko tunnettuja arkkitehteja. Museovirasto on nimennyt alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Yhteisöllisyys maunulalaisten vahvuus

Vuoden kaupunginosa -palkintoa myönnettäessä kiinnitetään erityisesti huomiota yhteisöllisyyteen. Ryhmäremontoinnin lisäksi Maunulassa on pitkät perinteet asukasyhteistyöstä. Yksi hyvä esimerkki on Maunulan keskustan kehittämishanke, jota on viety ponnekkaasti eteenpäin kaupungin kanssa vuodesta 2000 alkaen.

Maunulalaisten ääni on kuulunut keskustan suunnittelussa vahvasti. Hankkeen alkuvaiheessa perustettiin demokratiahanke, johon kutsuttiin mukaan alueen asukkaita. Maunulalaisille järjestettiin myös kysely, jonka tuloksia hyödynnettiin suunnittelussa.

Keskusta-alueen kaava vahvistettiin vuonna 2009 ja uusi liikerakennus valmistui maaliskuussa 2014. Kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen keskuksen kokonaisuus avataan kesällä 2016. Vanha Suursuon ostoskeskus puretaan talvella 2015 ja paikalle rakennetaan uusia asuinkerrostaloja.

Yhteisöllisyys näkyy Maunulassa myös kulttuurin saralla, eikä vain perinteisin keinoin. Viime aikoina helsinkiläiset ovat saaneet ihastella ja kummastella Mustat kissat -miesporukan spontaaneja lauluesityksiä. Seitsemän mustaan takkiin ja lierihattuun pukeutunutta maunulalaista ilahduttaa satunnaisia ohikulkijoita. Tulevista keikoista ei kerrota ennakolta eikä esiintyjiä paljasteta. Viimeksi Mustat kissat on nähty Eduskuntatalon ja Säätytalon portailla.

Maunula on saamassa myös oman levyn kun Waltari-yhtyeen perustaja Kari ”Kärtsy” Hatakka pääsee levytysstudioon joulukuun alussa. Levyä tehdään teemoilla yhteisöllisyys, luottamus ja luovuus. Maunula-levy julkaistaan syksyllä 2015. Pave Maijasen tuottaman levyn rahoittavat Maunula-Seura sekä paikalliset yritykset ja taloyhtiöt.

Uudempien tempauksien lisäksi Maunulassa tehdään paljon perinteistä asukastyötä. Aktiiviset järjestöt ja yhdistykset järjestävät kaupunkifestareita, ympäristötalkoita ja suunnittelukokouksia. Laajasti seurattu Facebook-sivu ja asuinalueen oma lehti luovat yhteishenkeä. Maunula-seura virittää yhteistyötä myös lähikaupunginosien kanssa. Asukastalo Saunabaari kokoaa väkeä harrastuksiin ja kehittämispajoihin.

Vuoden kaupunginosavalinnalla pitkät perinteet

Uudenmaan liiton tunnustus asuinalueiden vaalijoille on myönnetty 26 vuoden ajan. Vuorovuosin nimetään Vuoden kaupunginosa ja Vuoden kylä. Nimeäminen perustuu uusmaalaisten järjestöjen ja asukkaiden ehdotuksiin. Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati seuloo ehdotuksista kolmen kärjen, joista maakuntahallitus valitsee voittajan. Tänä vuonna ehdolla oli 16 kaupunginosaa.

LISÄTIETOJA
Uudenmaan liiton tiedote