Pirkkola

1357


Ruotsalaiset lahjoittivat vuonna 1940 talvisodasta toipuvaan Suomeen 2000 pientaloa, joista osa pystytettiin tänne Britaksen tilan metsäpalstalle. Ruotsalaisella punamullalla (Falu Färg) maalatut puuelementtitalot, ns. ruotsalaistalot, muodostivat yhtenäisen ja puutarhoineen rehevän puutarhakaupunkialueen. Elisabeth Koch suunnitteli vuokratonteille hyötypuutarhat. Tontit ovat 700–1000 m2 ja kaupunki oletti, että asukkaat viljelevät kotipuutarhaa tontin rakentamattomalla osalla.

Pirkkolan rakentaminen, joka oli alkanut jo ennen sotaa, sai vauhtia kesällä 1940 kun Ruotsissa toimineen Suomen avustustoimikunnan keräämillä varoilla oli päätetty toimittaa Suomeen teollisesti esivalmisteltuja puutaloja. Kaupungin kiinteistötoimiston arkkitehti Lauri Pajamies muutti lahjatalot suomalaiseen asumistapaan sopiviksi; piirustukset viimeisteltiin Ruotsissa ja sieltä tulivat tarvikkeet sekä puuelementit. Erilaisten viivästysten ja vaikeuksien vuoksi työt venyivät kesälle 1941, mutta 150 taloa oli kutakuinkin valmiina jatkosodan alkaessa kesäkuun lopulla 1941.

Sodan päätyttyä rakennettiin 1945–47 vielä rintamamiestaloja länsireunalle Viidenrajantielle ja Pirkkolantien eteläpuolelle Lampuotilantielle. Niiden piirustukset laadittiin Helsingin kaupungin kiinteistötoimistossa ja ne rakennettiin suureksi osaksi hartiapankkityönä talkooavulla.

Helsingin asuntonäyttelyn mallitalot

Pirkkolan rakentaminen sai alkunsa itse asiassa jo 1939 kun sinne valmistui kolme tehdasvalmisteista omakotitaloa (Petaksentie 41, 44 ja Pirjontie 45) Helsingissä avattua Ensimmäistä yleistä asuntonäyttelyä varten. Myös talojen sisätilat viimeisteltiin näyttelyä varten samoin kuin yksi huoneisto Käpylän Olympiakylässä.  

Alvar Aalto oli yksi näyttelyn suunnittelijoista ja Petaksentie 41 on hänen käsialaansa, vaikkakin nykyään suuresti muuteltu. Myös Petaksentie 44 on perusteellisesti remontoitu, samalla se sai alkuperäistä vastaavan punaisen värin muutama vuosi sitten.

Kirsikkapuronpuisto

Kirsikkapuronpuistossa kuljetaan puroa seuraillen pohjoiseen.  Puro kulkee Pirkkolan halki pohjois-eteläsuunnassa omakotialueen halki.

Pirkkolan omakotiyhdistys ry

 

Iso kuva: Heidi Gabrielsson, lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde