Asuntosäästäjät ry:n kortteli

739Asuntosäästäjät oli Martti Ilveskorven 1956 perustama yhdistys, joka rakennutti tavallisille ihmisille omistusasuntoja lähes omakustannushintaan eri puolille pääkaupunkiseutua. Parhaimmillaan siinä oli 30 000 jäsentä.

Suonotkontien ja Suursuontien rajaama kortteli on Asuntosäästäjät ry:n vuonna 1962 rakennuttama taloryhmä. Siihen kuuluvat entinen Paanumäen vanhainkoti (Suursuontie 14, lakkautettu 2006), As.oy Säästölaita (Suursuontie 12) ja As.oy Säästötuki (Suursuonlaita 2) ja As. oy Suursuontie 6.

Taloyhtiöillä oli alussa yhteinen talonmies, pesutupa, sauna ja väestönsuoja. Rakennukset suunnitteli arkkitehdit Touko Neronen ja Antti-Pekka Miettinen.

Martti Ilveskorpi (1908-73) perusti Asuntosäästäjät ry:n vuonna 1956. Vuonna 1967 Kansallis-Osake-Pankki antoi Asuntosäästäjät ry:n hallituksen ymmärtää, että Ilveskorven tulisi erota Asuntosäästäjien johdosta ja että hartiapankkirakentamisesta olisi luovuttava. KOP:n rahoitus väheni ja pankki alkoi rahoittaa omia aluerakentamisprojektejaan. Lähiörakentaminen joutui pankkien ja rakennusyritysten käsiin ja sosiaaliset tavoitteet vaihtuivat taloudellisiin. Voidaan sanoa, että hyvän lähiörakentamisen aatteellinen aikakausi päättyi.

pionit  asuntosstajat p img 0180 sp

tammi suursuo p img 1240 sp

Suonotkontie 1:n päädyssä on komea tammi.
(Talon on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund, 1963. Tämä samalla aluella sijaitseva talo ei ole Asuntosäästäjät ry:n kohde.)

suursuo mantyja p img 1244

Suonotkontie nousee mäkeä ylöspäin kohti virastotaloja ja pihoilla on paljon erilaisia havupuita.

Iso kuva: Heidi Gabrielsson, lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde