Maunulan yhteiskoulu

1383


Puiston perällä Kuusikkotie 3:ssa on Maunulan yhteiskoulu ja matematiikkalukio.

Vuonna 1959 valmistuneen vanhimman osan on suunnitellut arkkitehti Jorma Järvi, jonka kädenjälki – ja aivoitukset – näkyvät useissa sodanjälkeisissä koulurakennuksissa. Nykyinen sukupolvi arvostaa häntä koulurakentamisen uudistajana. Hän oli matemaattisesti lahjakas ja kiinnostunut jo opiskeluajoistaan lähtien erilaisten geometristen aiheiden arkkitehtonisista sovelluksista. Maunulan yhteiskoulun liikuntasalin katossa Järvi kokeili ensimmäistä kertaa kahteen suuntaan kaartuvaa hyperbolista paraboloidipintaa eli ns. satulapintaa.

Yhteiskoulua puuhattiin aikoinaan ensin kannatusyhdistyksen voimin, mutta varsinaisesti vauhtia sen perustamiseen tuli yhteistyöstä entisen Viipurin Reaalikoulun, silloisen Vaasanrinteen yhteiskoulun kanssa. Maunulalaiset tarvitsivat koulun, koulu tarvitsi tilat.

Maunulan yhteiskoulu täytti 2013 peräti 100 vuotta. Koulun vanhin osa perustettiin poikien oppikouluksi Viipurissa 1913.  Koulun nimi Viipurin Realikoulu. Koulu on siis paljon Maunulan asuinaluetta vanhempi ja matkannut Viipurista talvisodan jälkeen evakkona Helsinkiin. Viimeinen muutto oli Kallion Helsinginkadulta omaan koulurakennukseen Maunulaan tammikuussa 1959. Muutto oli osa sodanjälkeistä Neuvostoliitolle luovutetun alueen toimintojen uudelleensijoittamista.

Yhteiskoulun 1950-luvun koulurakennus oli suunniteltu 700 oppilaalle, mutta rakennus osoittautui pian valmistuttuaan liian pieneksi. Lukuvuonna 1961–62 oppilaita oli lähes 1500 ja koulua käytiin kahdessa vuorossa. Nykyisin oppilaita on  n. 800.

Suomen ensimmäinen matemaattisesti lahjakkaille tarkoitettu erityislukio perustettiin Maunulan yhteiskouluun 1995, ja koulun yläasteen yhteyteen liitettiin englanninkielisiä luokkia 1999.

Uusi osa – B – valmistui 1962. Viimeisimmän laajennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto P. Kantola ja se valmistui 1997. Siihen sijoitettiin mm. musiikki-auditorio, ruokasali ja kirjasto.

Arkkitehti Jorma Järvestä koulusuunnittelijana

Kirka, Kirill Babitzinin ura lähti liikkeelle Maunulan yhteiskoulusta.
”Maunulan koululta löytyi bändi The Creatures, johon Kirka otettiin laulajaksi, kun Sammy ei suostunut. Iskelmä-lehdessä oli Kirkasta juttu otsikolla ”Maunulan Beatle”, ja suosio alkoi nousta.
Koulunkäynti unohtui, opettajat raivostuivat, ja lastensuojeluviranomaiset puuttuivat asiaan. Kun Kirka oli ensi kertaa televisiossa, opettaja pyysi anteeksi haukkujaan…. Lue artikkeli ja kuuntele Kirkan haastattelu Ylen Elävästä arkistosta.

 

Maunulan yhteiskoulu

yhteiskoulu ruotsinpihlajat p img 1312 sp

Ruotsinpihlajat muodostavat puistokujanteen koulun pihalle

Iso kuva: Heidi Gabrielsson
Lisäkuvat: Susanna Pitkänen

Seuraava kohde