Hyvät maunulalaiset, bästa Månsasbor

326

Mennyt vuosi 2015 on ollut Maunulan kannalta poikkeuksellisen hyvä vuosi. Maunula valittiin vuoden 2015 uusmaalaiseksi kaupunginosaksi ansioinaan aktiivinen ja uutta luova asukastoiminta.

Suursuolle vuonna 1962 valmistuneen ostoskeskuksen purku toteutettiin touko- kesäkuussa 2015. Maunulan keskustan uudistamisen suunnittelu alkoi vuosina 1990-1992 Maunulan yhteissuunnitteluprojektissa, jonka suunnitelmia ei kuitenkaan viety toteutukseen. Uudelleen suunnittelu käynnistyi asukasvetoisesti edellisen yleiskaavan suunnittelun yhteydessä vuonna 1999. Vanhan ostoskeskuksen puolelle Pakilantietä on kaavoitettu elokuussa 2009 vahvistetun asemakaavan mukaan neljä asuinkerrostaloa eli yhteensä 4800 kerros-m2. Tästä on katutason pienliiketilaa 600 kerros-m2. Tonteille tulee sekä asumisoikeusasuntoja että Hitas-asuntoja.

Keskustaa täydentää Suonotkontie 4:n eli Lotta Svärd Säätiön tontille Suonotkontie 4:ään rakennettava uusi asuinkerrostalo, johon myös tulee liiketilaa. Vanha leipomo rakennus purettiin marras- joulukuussa 2015 uuden rakennuksen tieltä.

Maunulan keskustan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen yhteisen rakennuksen eli Maunulatalon rakentaminen alkoi syksyllä 2015 ja se valmistuu elokuussa 2016. Maunulan demokratiahankkeessa puitteissa toteutettiin kuluneena vuonna Maunulatalon toiminnan suunnittelua.

Kaupunginhallitus päätti syyskuussa 2015, että sosiaali- ja terveysviraston hallinnoimat asukastalot kuten Asukastalo Saunabaari ja Oulunkylän Seurahuone säilyvät viraston omana toimintana.

Sosiaali- ja terveyslautakunta jakoi mahdollisesti viimeisen kerran joulukuussa 2015 avustuksia asukastoiminnalle. Maunula-Seura sai 9000 euroa avustusta asukastila Maunulan Mediapajan toimintaan. Avustus kattaa noin 70 % Mediapajan kustannuksista ja loput rahat Maunula-Seuran on hankittava muualta. Maunulan Mediapaja, joka muutti lokakuussa 2014 Metsäpurontie 19-21:n liiketilasta Saunabaarin rakennukseen, kasvatti kävijämääriään vuonna 2015 melkein 50 prosentilla edellisestä vuodesta. Mediapajan vapaaehtoiset, harjoittelijat ja työllistetyt mahdollistavat entistä paremmin asukkaiden opastuksen tietokoneiden, padien ja älypuhelimien käytössä, jota tietoyhteiskunnassa pärjääminen edellyttää.

Maunulan Sanomia kymmenen vuotta taittanut Heikki Lehti, lopetti menestyksellisen päätoimittajakautensa vuoden 2014 lopussa. Maunulan Sanomien uudeksi taittajaksi saatiin Oulunkylän Veräjämäestä Claudius Technau, joka taittaa myös Oulunkyläistä.

Suursuolle nousi lisää uusia pientaloja ja lokakuussa valmistuivat Kirsti Sivénin suunnittelemat pienkerrostalot. Uudet maunulalaiset toivat Maunulaan lisää energiaa ja uusia traditioita sekä järjestivät muun muassa Lasten talviolympialaiset Leikkipuistossa.

Helsingin uuden yleiskaavan valmistelu jatkui kaupunkisuunnitteluvirastossa ja kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 10.11.2015 yleiskaavaehdotuksen lautakunnan Keskuspuiston rajauksiin tekemillä muutoksilla. Yleiskaavassa esitetään muun muassa, että Tuusulanväylä muutetaan kaupunkibulevardiksi ja sen varret rakennetaan tehokkaasti, kaupunkimaisesti. Tuusulanväylä käännetään Käpylän aseman kohdalla kohti Veturitietä ja aseman seudusta kehittyy merkittävä alueellinen solmukohta palvelukeskittymineen. Yleiskaavaa voi kommentoida kaupunkisuunnittelulautakunnalle vielä 29.1.2016 asti.

Stadin kehittämispolku –hankkeen Pohjoisen suurpiiriin yhteisessä kehittämisryhmässä tutustuttiin muiden pohjoisten kaupunginosien kehittäjiin ja kehittämisajatteluun. Pohjoinen Kehrän toiminta päättyi toistaiseksi lokakuussa, mutta toivottavasti vain väliaikaisesti. Tavoitteenahan on ollut mahdollistaa kaupunginosien vuoropuhelu ja keskustella Pohjoisen suurpiirin eri kehittämisnäkökulmista.

Maunulan kulttuurielämä kukoisti vuonna 2015. Waltari-yhtyeen perustaja Kärtsy Hatakka esitti toukokuussa 2014 ideansa Maunula-levyn tekemisestä maunulalaisen Flatus-yhtyeen musiikin pohjalta. Maunula-levyn äänitykset päättyivät keväällä 2015 ja levy myös miksattiin loppukeväästä. Levyn musiikkiin oli mahdollista tutustua vappuaattona järjestetyssä konsertissa. Suursuolainen graafikko Lasse Rantanen ryhtyi marraskuussa suunnittelemaan Maunula-levyn kantta.

Tapahtumavuosi päättyi perinteiseen Maunulan tiernapoikien kulkueeseen, joka esimerkillään kannustaa maunulalaisia omaehtoiseen kulttuurin tuottamiseen ja yhteisölliseen toimintaan.

Mitä vuosi 2016 tuo tullessaan?

Maunula on valittu vuosiksi 2016-2018 yhdeksi neljästä kulttuurikeskuksen Helsingin uuden kulttuurimallin pilottialueista. Maunulaan valikoituivat hakemusten kautta Kansallisteatterin ja m-cultin hankkeet. Kansallisteatterin hanketta esitellään Maunulan aluefoorumilla ma 25.1.2016 klo 18-20 Asukastalo Saunabaarilla. M-cultin hanketta esiteltiin edellisessä aluefoorumissa marraskuussa ja siitä löytyy tietoa Maunulan kotisivuilla.

Lasten 20 -vuotias Kesäakatemia saa luontevan jatkon, kun tammikuussa 2016 käynnistyy Maunulan Talviakatemia. Esikuvansa tavoin se tarjoaa koululaisille taide- ja kulttuuripainotteisia kursseja talven ja kevään aikana iltapäivisin. Perinteisessä lasten Kesäakatemiassa 6.-17.6.2016 on tarjolla 30 kurssia. Viime kesän osallistujamäärä n. 400 lasta.

Maunula-levy julkaistaan maaliskuussa 2016. Siitä julkaistaan sinkku tammi- helmikuussa. Levyä painetaan aluksi 1000 kpl. Levyn rahoittamisen kokonaiskustannukset ovat noin 12500 euroa, joten seura tarvitsee lahjoituksia ja uusia kannatusjäseniä kattaakseen levystä aiheutuneet kustannukset. Erityisesti taloyhtiöitä ja yrityksiä toivotaan Maunulan seuran tukijäseniksi. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kulttuuriteko tuo Maunulalle ja sen musiikilliselle historialle julkisuutta sekä varmasti lisää Maunulan arvostusta aktiivisena ja yhteisöllisenä asuinalueena. Tämä voi olla monelle riittävä peruste harkita Maunulaan muuttoa.

Helka eli Helsingin kaupunginosayhdistykset ry etsii Uudenmaan liiton rahoituksella kolmea kekseliästä kaupunginosaa, jotka toimisivat kehitysalustoina uusille innovaatioille. Haku päättyy helmikuun lopulla. Hakemuksessa kuvataan paitsi ratkaista ongelma myös alueen edellytykset toimia innovaatioalustana. Minkä Maunulalle tärkeän ongelman maunulalaiset haluavat ratkaista? Edellinen iso innovaatioponnistus oli putkiremonttien ryhmäkorjauksen toimintamallin kehittäminen vuosina 2007-2013. Maunula-Seura kerää ehdotuksia kollektiivisesti ratkaistavista ongelmista.

Maunulan asukastapahtumien sarjan aloittaa jääjuhla Maunulan ala-asteen kentällä su 6.3.2016. Seuraava tapahtuma on Maunulapäivä to 19.5.2016. Kesän päättää Maunulan Musaa ja Makkaraa –tapahtuma, jonka järjestämiseen tarvitaan lisää vapaaehtoisia.

Maunulan keskustan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen yhteisen rakennus eli Maunulatalo valmistuu elokuussa 2016. Se luo asukkaille uusia toiminnan mahdollisuuksia ja siitä tulee joulukuussa 2018 valmistuvan Keskustakirjaston pilotti monessa suhteessa. Uuden kirjaston tehtävänä on kannustaa asukkaita omaehtoiseen toimintaan. Jännittävää on nähdä, miten kolmen viraston yhdessä hallinnoima talo toimii ja minkä roolin asukkaat ottavat tapahtumien ja toiminnan järjestämisestä.

Maunulassa on tapahtunut parin viime vuoden aikana kulttuurinen käänne. Yksittäiset henkilöt, parhaimpina esimerkkeinä Jyrki Kallius ja Jan Erola, ovat ryhtyneet ideoimaan ja toteuttamaan Maunulassa yhteisöllisiä kulttuuriprojekteja. Heidän ideoidensa toteutumisen on mahdollistanut Maunulan kehittynyt kommunikaatiorakenne, joka koostuu Maunulan Sanomista, Maunulan kotisivuista ja Maunulan seinästä sekä Saunabaarin rakennuksen monista asukasvetoisista toiminnoista ja tapahtumista. Kaikkia näitä yhteisöllisyyden mahdollistavia rakenteita maunulalaiset vapaaehtoiset ylläpitävät. Vastaavanlainen positiivinen kehitys on tapahtunut tutkimusten mukaan Maunulan koetussa turvallisuudessa. Uusimman vuonna 2015 toteutetun Helsingin rikosturvallisuuskyselyn analyysin yhteydessä tullaan tutkijavoimin selvittämään tarkemmin, miten asukkaat voivat itse edistää asuinalueensa parempaa tulevaisuutta nopeasti muuttuvassa maailmassa. Maunula on parantanut asemiaan kaupunginosien vertailussa. Tästä ansio kuuluu aktiiviselle ja koko ajan uutta luovalle asukastoiminnalle.

Framtiden i Månsas ser ljusare ut än någonsin. Månsas guldålder gryr.

Jag önskar alla Månsasbor framgång år 2016, speciellt dem som kämpar för en bättre värld och ett bättre Månsas.

Maunulan tulevaisuus näyttää entistä paremmalta. On koittamassa Maunulan kulta-aika.

Toivon kaikille maunulalaisille menestystä tulevalle vuodelle 2016 ja erityisesti niille, jotka ponnistelevat paremman maailman ja Maunulan puolesta.

Teija Kamb
Maunula-Seura ry:n puheenjohtaja

LISÄTIETOJA
Kulttuurikeskuksen Helsingin malli
Helkan etsii kolmea kekseliästä kaupunginosaa
Maunula, vuoden 2015 uusmaalainen kaupunginosa  
Helsingin yleiskaavan valmistelusivusto
Uutinen 20.7.2014: Maunula-levyn tekeminen Flatus-yhtyeen musiikista
Maunulan Musaa ja Makkaraa 2015  
Maunulan tiernapojat 2015

Maunulan keskustan rakentuminen