Raide-Jokerin hankesuunnitelma valmistunut

296

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunnitellun Raide-Jokeri-pikaraitiotien hankesuunnitelma on valmistunut. Hankesuunnitelmassa määritellään raitiotien ja pysäkkien sijainti sekä tarvittavat muutokset katuihin. Siinä on myös selvitetty hankkeen kustannukset ja vaikutukset. Helsinki ja Espoo päättävät hankkeen etenemisestä tänä keväänä. Jos molemmat kaupungin päättävät jatkaa hankkeen valmistelua, aloitetaan yksityiskohtaisempien toteutussuunnitelmien laadinta. Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa HLJ 2015:ssä Raide-Jokerin rakentaminen on esitetty aloitettavaksi ennen vuotta 2025.

Raide-Jokeri korvaisi nykyisen runkobussilinjan 550. Runkolinjan siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien kuljettamisen tulevaisuudessa. 550 on jo nyt Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Linjalla on päivittäin noin 40 000 matkustajaa, ja linjan bussit jonoutuvat ruuhka-aikoina.

Raide-Jokerin linjan varteen suunnitellaan uutta asunto- ja työpaikkarakentamista muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Viikkiin, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan, Pitäjänmäkeen, Perkkaalle, Otaniemeen ja Keilaniemeen.

Suunnitteilla olevat asemakaavat ovat tuomassa Raide-Jokerin varrelle jo lähivuosina asuntoja yli 6 000 uudelle asukkaalle Helsingissä ja yli 4 000:lle Espoossa. Pidemmällä aikavälillä Raide-Jokerin varsi tulee tiivistymään entisestään. Helsingin valmisteilla oleva uusi yleiskaava mahdollistaa kotien rakentamisen linjan läheisyyteen kymmenille tuhansille uusille kaupunkilaisille.

Raide-Jokeriin voi tutustua Ratikka-näyttelyssä 24. maaliskuuta asti näyttelytila Laiturilla, Narinkka 2. Näyttelyssä on esillä mm. kahdeksan metriä pitkä pienoismalli Raide-Jokerin reitistä. Laiturilla järjestetään 27. tammikuuta kello 16–19 Jokerimessut. Messuilta saa tietoa hankkeen suunnittelutilanteesta, kustannuksista ja vaikutuksista sekä täydennysrakentamisesta linjan varteen.

Raide-Jokeri pähkinänkuoressa

– Reitti: Itäkeskus–Viikki–Oulunkylä–Maunula–Haaga–Pitäjänmäki–Leppävaara–Laajalahti–Otaniemi–Keilaniemi
– Radan pituus on 25 km, josta Helsingissä 16 km ja Espoossa 9 km
– Pysäkkejä 33
– Vuoroväli 5–10 minuuttia
– Matkanopeus noin 25 km/h eli 5 km matka taittuu 12 minuutissa
– Linjalla ennustetaan olevan 102 000 matkustajaa arkivuorokaudessa vuonna 2040
– Varikot Roihupellossa ja Laajalahdessa
– Rakentamisen kustannusarvio 275 miljoonaa euroa