Hyvät maunulalaiset, bästa Månsasbor

248

Maunula-Seuran puheenjohtaja Teija Kambin uuden vuoden puhe:
Mennyt vuosi 2016 on ollut Maunulan kannalta poikkeuksellisen hyvä vuosi …

Maunulan kulttuurielämä kukoisti. Tammikuussa 2016 käynnistyi ensimmäisen kerran Maunulan Talviakatemia, jossa järjestettiin koululaisille tapahtumia ja työpajoja. Perinteisessä lasten Kesäakatemiassa 6.-17.6.2016 oli tarjolla 30 kurssia.

Waltari-yhtyeen perustaja Kärtsy Hatakka esitti toukokuussa 2014 ideansa Maunula-levyn tekemisestä maunulalaisen Flatus-yhtyeen musiikin pohjalta. Levy ”Maunula – Kärtsy plays Flatus” julkaistiin 18.3.2016 ravintola Sture 21:ssä. Levyn Maunulan julkistus pidettiin Ala-asteen juhlasalissa 1.4.2016.

Kansallisteatterin ja m-cultin Helsingin kulttuurimallista rahoitetut hankkeet käynnistyivät vuoden alusta. Kansallisteatterin tapahtumia olivat muun muassa Naapuripöytä, Hetki aikaa –tapahtuma, maunulalainen päiväkirja sekä Muotokuvia –esitykset, joissa viisi maunulalaista esitti oman elämäänsä liittyvän pienoisnäytelmän. M-cultin Yhteisöllisen mediataiteen residenssit –hankkeeseen osallistui ulkomaalaisia taiteilijoita. Kauden aloitti Maunulan taivaan alla –hanke. Kesällä toteutettiin Saunabaarilla keramiikkapaja, jossa Valentina Karga toteutti Tuleva yhteisömme –toteemin. Syksyllä työstettiin videota lapsista ja eläkeläisistä.

Helsingin uusi yleiskaava hyväksyttiin valtuustossa 26.10.2016. Toteutussuunnitelman valmistelu jatkuu kaupunkisuunnitteluvirastossa. Yleiskaavassa esitetään muun muassa, että Tuusulanväylä muutetaan kaupunkibulevardiksi ja sen varret rakennetaan tehokkaasti, kaupunkimaisesti. Yleiskaava sai eniten kritiikkiä Keskuspuiston ja Hämeenlinnanväylän maankäytöstä ja aktivoi kansalaiset puolustamaan Keskuspuistoa. Yleiskaavapäätöksestä tehtiin lukuisia valituksia hallinto-oikeutetuun.

Marraskuun alussa selvisi Hufvudstadbladetin 5.11.2016 numerossa, että Maunulan kirkko on siirtymässä 80 % ruotsinkielisen Petruksen seurakunnan käyttöön vuonna 2017. Asiasta päätetään lopullisesti Oulunkylän seurakuntaneuvoston kokouksessa alkuvuodesta 2017.

Marraskuun alkupäivinä (n. 8.11.2016) havaittiin Maunulanpurolla öljyvuoto. Öljyntorjuntaa osallistuivat sekä pelastuslaitois että vapaaehtoiset kansalaiset. Vuodon lähde paikallistettiin Metsälän teollisuusalueelle. Vuoto saatiin hallintaan. 

Raide-Jokerin toteutukseen liittyvä Pirkkolantien ja Pirjontien täydennysrakentamisen suunnittelu eteni kaavaehdotusvaiheeseen. Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessa 29.11.2016 asettaa asemakaavan muutosehdotuksen nähtäville ja kommentoitavaksi 30 päiväksi.

Maunulan keskustan uudistamisen suunnittelu alkoi vuosina 1990-1992 Maunulan yhteissuunnitteluprojektissa, jonka suunnitelmia ei kuitenkaan viety toteutukseen. Uudelleen suunnittelu käynnistyi asukasvetoisesti edellisen yleiskaavan suunnittelun yhteydessä vuonna 1999. Vanhan ostoskeskuksen puolelle Pakilantietä on kaavoitettu elokuussa 2009 vahvistetun asemakaavan mukaan neljä asuinkerrostaloa eli yhteensä 4800 kerros-m2, jossa on mukana myös katutason pienliiketilaa. Tonteille tulee sekä asumisoikeusasuntoja että Hitas-asuntoja. Asuinrakennusten rakentaminen käynnistyi lokakuussa 2016 ja ne valmistuvat 2018.

Maunulan keskustan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen yhteisen rakennus eli Maunula-talo avattiin 22.12.2016. Ensimmäisenä päivänä kävi yli 2000 kävijää. Maunula-talon vuoden 2017 ohjelmaa suunniteltiin syksyn aikana osallistavan budjetoinnin avulla.

Vuosi päättyi Saunabaarin keskustassa kukkakaupan loppuunmyyntiin. Tulevana vuonna Vanhan Maunulan toimitilat ja palvelut nousevat taas keskustelun kohteeksi.

Mitä vuosi 2017 tuo tullessaan?

Tammikuussa 2017 käynnistyy taas Maunulan Talviakatemia, jossa järjestetään lapsille ja vanhemmille yhteisiä tapahtumia ja työpajoja. Perinteisessä lasten Kesäakatemiassa 5.-16.6.2017 on tarjolla 30 kurssia.

Maunulan keskustan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen yhteisen rakennuksen eli Maunula-talon avajaisviikko on 30.1.-4.2.2017. Uuden kirjaston tehtävänä on kannustaa asukkaita omaehtoiseen toimintaan. Maunula-talo luo uusia toiminnan mahdollisuuksia.
Maunulassa jatkuvat vuonna 2016 alkaneet Kansallisteatterin ja m-cultin kultuurihankkeet. Kansallisteatterin tulevana teemana on Maunula ja Rakkaus, jossa kerätään maunulalaisten tarinoita, muistoja ja ajatuksia rakkauden eri muodoista. M-cultin yhteisöllisen mediataiteen teoskutsu sulkeutuu 15.1.2017. Kutsu on avoin sekä kansainvälisille että kotimaisille taiteilijoille.

Maunulan asukastapahtumien sarjan aloittaa jääjuhla Maunulan ala-asteen kentällä sunnuntaina 5.3.2017. Seuraava tapahtuma on Maunulapäivä torstaina 18.5.2017. Kesän päättää lauantaina 26.8.2017 Maunulan Musaa ja Makkaraa –tapahtuma, jonka järjestämiseen tarvitaan lisää vapaaehtoisia.

Maunula-talon valmistuminen ja Maunulan keskustan rakentuminen päättää 1980-luvulla alkaneen Maunulan kehittämiskaaren. Maunulan viranomaiset ja järjestöt analysoivat syksyllä 1999 Maunulan kipupisteitä ja tekivät analyysin pohjalta kehittämistavoitteita. Lisäksi Maunula-Seura ja Maunulan Asukasyhdistys tekivät keväällä 2002 yhteisen tulevaisuuden kuvan, Visio Maunulasta 2017. Tavoitteet ovat nyt pääosin toteutuneet. Jatkossa tarvitaan asukastoimintaan uusia tavoitteita ja tulevaisuuden kuvia. Vuosi 2030 näyttäytyy tulevaisuushorisontissa seuraavana rajapyykkinä.

Maunula on parantanut asemiaan kaupunginosien vertailussa. Tästä ansio kuuluu aktiiviselle ja koko ajan uutta luovalle asukastoiminnalle.

Framtiden i Månsas ser ljusare ut än någonsin. Månsas guldålder gryr.

Jag önskar alla Månsasbor framgång år 2016, speciellt dem som kämpar för en bättre värld och ett bättre Månsas.

Maunulan tulevaisuus näyttää entistä paremmalta. On koittamassa Maunulan kulta-aika.

Toivon kaikille maunulalaisille menestystä tulevalle vuodelle 2017 ja erityisesti niille, jotka ponnistelevat paremman maailman ja Maunulan puolesta.

Teija Kamb
Maunula-Seura ry:n puheenjohtaja

LISÄTIETOJA
Maunula-talo 
Kulttuurikeskuksen Helsingin malli 
Kansallisteatteri:Maunulan Maisema    
M-cult: Yhteisöllisen mediataiteen residenssit 
Maunulan talviakatemia  
Helsingin yleiskaavan valmistelusivusto 
Maunulan Musaa ja Makkaraa 2016 
Maunulan tiernapojat 2016