Pakila 600 vuotta – juhlat keskiaikaisin menoin la 20.5.2017

429

Pakilalaiset toivottavat myös naapurit juhlimaan kanssaan Pakilan 600-vuotista historiaa. Tapausta juhlitaan 20.5.2017 klo 11-18 keskiaikaisten markkinoiden ja turnajaisten merkeissä Pakilan yläasteen koululla osoitteessa Pakilantie 65. 

Keskiaikamarkkinoilla on tarjolla grilliporsasta ja loimulohta sekä monenlaista muuta syötävää. Turnajaisissa on nähtävää lapsille ja aikuisille. Mestarien avustuksella kisällit pääsevät kokeilemaan monenlaisia kädentaitoja takomisesta saippuan tekemiseen. Keskiaikainen musiikki viihdyttää ja koko tapahtuma pamautetaan alkuun vanhan tykin laukauksella. Kymmenet myyjät tarjoavat historiallisia tuotteitaan.

Yläasteen koulun osoite on Pakilantie 65. Pysäköintimahdollisuuksia ei alueella juuri ole, joten kannattaa suosia julkista liikennettä tai vaikkapa reipasta pyöräilyä.

Pakila mainitaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1417 käydyillä käräjillä Vantaanjoen kalastusoikeudesta. Vastakkain olivat virolaisen Padisen luostarin munkit ja jokivarren talonpojat. Riita oli lohipadoista Forsbyn koskessa, jonka munkit olivat luvatta ottaneet käyttöönsä. Laamanni Klaus Flemingin käräjillä munkit tuomittiin ja kalavedet vapautettiin. Lautamiehenä käräjillä oli Magnus i Byggiabola ja tästä katsotaan Pakilan nimen saaneen ensimmäisen kirjallisen merkintänsä. Tuohon aikaan Maunulan alue oli metsämaata, mutta niin oli Pakilan länsipuolikin. Asutusta oli muutama savu Vantaanjoen varressa nykyisen Pakin Talon lähistöllä.

Juhlavuoden täydentää messu ja vanhan ajan musiikin kirkkokonsertti 8.10.2017 Hyvän Paimenen kirkossa (Pakilan kirkko).

Lisätietoa:

https://www.facebook.com/groups/pakila600/?fref=ts

http://pakila600v.simplesite.com/432873084

Risto Sinkko

r.sinkko@kolumbus.fi

050-62282

Tapahtumien järjestäjinä ovat alueen lions-klubit, Pakila-Seura, seurakunta ja monet yhteistyökumppanit. Tiedot tarkentuvat ajankohdan lähestyessä.

 

Taustatieto käräjistä (Pakilan kotiseutukalenteri 2014)

1. maaliskuuta 1417

Suomen laamanni ja käskynhaltija Klaus Fleming tuomitsee laamanninkäräjillä Helsingissä (Helsingin pitäjässä) Forsbyn asukkaiden kalaveden vapaaksi Padisen munkkien loukkauksesta.

Tulkoon kaikille tiettäväksi, jotka tästä kirjeestä kuulevat tai sen näkevät, että minä Klaus Fleming, ritari ja laamanni Itämaassa, pidin laamanninkäräjillä syynin Helsingin pitäjän rahvaan kanssa Tolkobyssä Herran vuonna 1417, ensimmäisenä paastoajan maanantaina, koskien Forsbyn asukkaiden kannetta Padisen munkkeja vastaan siitä, että nämä tunkeutuivat Forsbyn maalle ja käyttivät hyväkseen Forsbyn vettä koskessa, vaikka heillä ei ole mitään omistusosaa siihen. Kantajat vaativat vapaaksi lohipatonsa, jonka kuningas on heille kuninkaanmaan vieressä suonut. Tämän jutun minä siirsin niille 12:lle, jotka istuvat lautakunnassa. He ovat Ionis Torkilson, Magnus Haapalahdesta (Huopalahti?), Llorens Quidson, Hannus Biornson, Magnus i Byggiabola (Pakila?), Pawal Symonson, Magnus Karisbolasta, Oleff Biornson, Jop Vie, Peder Beyty, Jonis Domarbystä ja Gudmund Sonabystä. He tutkivat, todistivat ja vannoivat sekä olivat valmiit heti tulemaan valalle, jos joku heiltä valaa tahtoo, että mainitut munkit olivat tunkeutuneet mainitun Forsbyn maalle ja että olkoon forsbyläisten lohipato, jonka kuningas on heille suonut, vapaa. Tämän 12 miehen tutkinnan jälkeen tuomitsin minä edellä mainitulle Magnus Ionssonille ja heille Forsbystä heidän maansa ja vetensä vapaaksi muiden nautinnasta ja minä kiellän mainittuja munkkeja ja kaikkia muita tätä mainittua vettä käyttämästä (sekä) estämästä ja kiusaamasta mainittua Forsbytä uhaten jokaista 6 markan sakolla tuomioni rikkomisesta. Suuremmaksi vakuudeksi ja todistukseksi kiinnitän sinettini tähän kirjeeseen.

Käännös Turun Tuomiokirkon mustan kirjan tekstistä: Professori Heikki Ylikangas, kuva Riksarkivet i Sverige.