Nuortendekkari koukuttaa

481

Maunulalaisen Leena Valmun maaliskuussa julkaistu uusin kirja on virkistävä sekoitus nuortenkirjaa ja dekkaria, joka kyseenalaistaa perinteisiä rooleja monella tapaa, esimerkiksi henkilöhahmojensa kautta. Yllättävät, odotuksia rikkovat käänteet saavat myös miettimään lukemista prosessina ja niitä oletuksia, joita lukiessa automaattisesti tehdään.

Dekkari sisältää runsaasti herkullisia ja realistisia henkilöhahmoja. Älyllisen päähenkilön äiti on tungetteleva perinteisiin arvoihin suuntautunut kasvattaja, jolla on tarkka käsitys siitä, minkälainen Hegen tulisi olla. Koulumaailmalle tyypilliset opettajahahmot puolestaan ovat kuin yläasteaikojen elävästä elämästä: mukaan mahtuvat muun muassa oppilaitaan piinaava natsi, luonnonsuojelijan perikuva, puhelias poikien liikunnanopettaja sekä vienoääninen hehkeä ruotsinkielen opettaja.

Kertomuksessa keskeistä on yläasteelle siirtyminen toiseen kaupunginosaan sekä tiedonhalun herääminen kesällä opettajien mökkireissulla kuolleen Teemu Vallan insuliinikuoleman suhteen. Tämä johtaa ystävyyteen Teemun ystävän Elian kanssa. Kuolema alkaa lähemmin tarkasteltuna näyttää murhalta ja motiiveja tai osaamista murhaamiseen löytyä opettajakunnastakin yllättävän monelta taholta.

Vaikka kertoja käyttää joskus aikuisia puhujina omine näkökulmineen, on teos kirjoitettu aidosti nuoria varten. He ovat realistisesti esitetyn koulumaailman ensisijaisia tekijöitä ja kokijoita, potentiaalisten psykopaatti-opettajien kynsissä. Kirja rikkoo mielenkiintoisella tavalla myös lajinsa rajat dekkarina: se miettii rikostutkijahahmon kautta, miten harvinainen rikos murha oikeasti on, vaikka dekkarit esittävät murhia tapahtuvan joka niemessä ja notkelmassa.

Teokselle ominaista on myös yhteiskunnallinen ajankohtaisuus. Se näyttää esim. Elian perheen, joka ajalle ominaisesti ei elätä itseään perinteisellä palkkatyöllä, kuvaa opettajien haastavaa työllisyystilannetta ja pohtii lopulta, voiko työpaikan säilyttäminen olla riittävä syy murhata.

Nuortenromaani soveltuisi hyvin lukuhaasteissa luettavaksi kirjaksi kehittävän aineksensa vuoksi. Tietoa on omaksuttavissa vaikkapa eri tieteenaloista ja ammateista, kuten biologiasta, rikostutkimuksesta, oikeuslääketieteestä tai tietotekniikasta. Samalla kirja on juoneltaan tarpeeksi kompleksinen ja uppouttava eli toimii laajan lukijakunnan viihteenä. Murhakertomus on lisäksi Helsinki-romaani, jonka monet tutut kaupunginosat ja maisemat visualisoituvat helposti. Valmun kirjoille tuttuun tapaan Maunulakin vilahtaa mukana sivuasiallisena tapahtumapaikkana.

L. K. Valmu: Poika. Murha seitsemännellä luokalla, Karisto 2017, 293 s.

LISÄTIETOJA
Leena Valmu: Poika