Urapolkuna farmaseutti

655

Olen pian valmistumassa farmaseutiksi, ja odotan innolla työelämään astumista farmasian ammattilaisena. Nyt kolmen vuoden opintojen jälkeen, haluaisin suositella farmasian alaa kiinnostuneille nuorille sekä vanhemmille mahdollista uranvaihtoa harkitseville.

Mikä on farmasia?

Farmasian alalla opiskellaan lääkkeistä ja niiden vaikutuksista ihmisen elimistössä. Farmaseutit ja proviisorit työskentelevät muun muassa apteekeissa, lääkeyrityksissä sekä hallinnollisissa tehtävissä esimerkiksi Kelalla. Farmaseutin tutkinto kestää kolme vuotta, ja maisteritason proviisorin tutkinto on kaksi vuotta siihen päälle.

Missä farmasiaa voi opiskella?

Farmasiaa voi opiskella täällä Helsingissä Helsingin Yliopistossa, Kuopiossa Itä-Suomen yliopistossa sekä Turussa Åbo Akademissa. Vain Helsingissä ja Kuopiossa on mahdollisuus suorittaa myös proviisorin opinnot. Turussa taas on mahdollista opiskella ruotsinkielellä.

Miten haetaan opiskelemaan farmasia?

Joka syksy järjestetään sisäänpääsykoe, jota varten julkaistaan opiskelumateriaalina muutama kemian kirja sekä kirja ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta. Hakijoista valitaan tulevat opiskelijat, joko lukion päättötodistuksen ja pääsykokeen perusteella, tai pelkästään pääsykokeen perusteella.

Minusta farmasian alalle voi hakea minkä ikäisenä tahansa. Oli hienoa, että opiskelutovereitteni ikähaarukka oli laaja. Ihailin useampia opiskelijoita, jotka kouluttautuivat uuteen ammattiin lastensa hoitamisen ohella.

Itse opiskelu on ollut minusta todella antoisaa aikaa. Olemme päässeet valmistamaan lääkkeitä laboratoriossa sekä harjoittelemaan apteekkityötä palkallisissa harjoitteluissa. Vietin ihanan kesän Porvoossa ensimmäisessä apteekkiharjoittelussani sekä upean talven Ahvenanmaalla toisessa harjoittelussani. Olen ehtinyt valinnaisina aineina opiskella ruotsin kieltä ja venäjän kieltä. Kolmeen vuoteen mahtui paljon, mutta kaikesta aina selviää. Nyt valmistaudun työelämässä odottaviin uusiin haasteisiin.

Atiti Iduozee