Raide-Jokerin vaunujen väriksi sinivihreä

260

Raide-Jokeria liikennöidään korkealuokkaisilla, kahteen suuntaan ajettavilla pikaraitiovaunuilla. Matalalattiaisiin vaunuihin on helppo nousta, niissä on ilmastointi ja ovet molemmin puolin vaunua. Raide-Jokerin Artic-vaunut ovat 34,5 metriä pitkiä, ja niissä on 76 istumapaikkaa ja 180 seisomapaikkaa. Raide-Jokeri-vaunun prototyyppi on tulossa HKL:n käyttöön kesällä 2019. Sillä liikennöidään Helsingin rataverkolla ja kerätään käyttökokemuksia.

Vaunujen kapasiteetti on n. 20 % suurempi kuin Helsingin kantakaupungin liikenteestä tutuissa Artic-vaunuissa. Raide-Jokerin vaunut ovat jatkettavissa noin 44 metrin pituisiksi, jolloin kapasiteetti on 80 % suurempi kuin perussarjan Articeissa.

Raide-Jokerin raitiovaunut ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Jarrutusenergia otetaan talteen ja käytetään ilmastointiin sekä talvella vaunujen lämmittämiseen. Sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä; tuuli- ja vesivoimalla, joiden tuotannosta ei aiheudu suoria hiilidioksidipäästöjä.

Raide-Jokeri-vaunut suunnitellaan niin, että niillä voidaan liikennöidä Raide-Jokeri-linjan lisäksi Helsingin nykyisellä raitiotieverkolla sekä suunnitteilla olevilla uusilla pikaraitioteillä.

HKL on tilannut Raide-Jokeri-vaunut Transtech Oy:ltä, joka on osa tsekkiläistä Škoda Transportation Groupia. Vaunut valmistetaan Transtechin Otanmäen tehtaalla Kainuussa. Vaunuja on tilattu 29 kappaletta, ja niiden kokonaiskustannus on enintään 95,2 miljoonaa euroa.

Raide-Jokeri-vaunun prototyyppi on tulossa HKL:n käyttöön kesällä 2019. Sillä liikennöidään Helsingin rataverkolla ja kerätään käyttökokemuksia, joita hyödynnetään sarjatuotantovaunun viimeistelyssä.

LISÄTIETOJA
Pikaraitiotien vaunusta tulee esteetön ja sinivihreä (8.6.2017)