Maunula = Yhteisö

390

Maunulassa moni on valittanut S-marketin ja Maunula-talon ympäristön roskaisuudesta. Tämän vuoksi on syntynyt liike, joka on päättänyt olla osa ongelman ratkaisua. Liikkeen aktiivit tunnistaa roskapihdistä, jätesäkistä, keltaisesta huomioliivistä ja punaisesta Jacques Cousteau -piposta. Jacques Cousteau (1910-1997) oli tunnettu ranskalainen merentutkija ja ympäristön suojelija. Liikkeen aktiivit haluavat Maunula = Yhteisö -prosessillamme tutkia ihmisten mieltä ja tunteita sekä tekoja suhteessa asuinympäristöönsä.

Maunula-Seura on päättänyt avustaa muutosprosessia antamalla asukastila Maunulan Mediapajalta (Metsäpurontie 25) roskien poimimiseen tarvittavia välineitä kuten roskapihtejä, huomioliivejä ja roskasäkkejä. 

Maunulan Leijonat on päättänyt taloudellisesti avustaa Maunula = Yhteisö -prosessia hankkimalla vapaaehtoisille pipoja ja huomioliivejä. Huomioliiveihin tulee selkäpuolelle teksti ”Maunula = Yhteisö”.

Katso tapahtumat Maunulan Facebook-seinältä:
su 17.9. klo 12, Maunula = Yhteisö, osa II   
su 10.9. klo 12, Maunula = Yhteisö, osa I   

HAVAINTOJA PROSESSISTA
– roskien keräämiseen on suhtauttu ehdottoman myönteisesti eli kerääminen on sosiaalisesti palkitsevaa
– roskia ei ole kovin paljon, joten lyhyt, tehokas kierros riittää. Tärkeintä keräämisessä on näkyvyys eli roskien kerääminen viestinä ohikulkijoille
– tunnistettu ”uniformu” eli punainen pipo ja keltainen suojaliivi tekevät toiminnan näkyväksi viestiksi
– koetun tulkinta tai reflektointi kierroksen jälkeen on hyödyllistä, koska se kasvattaa ymmärrystä tarkasteltavasta ilmiöstä 
– alustava, kiinnostava havainto: näyttäisi siltä, että maahanmuuttajatytöt suhtautuvat ilmiöön positiivisesti. Tämä saattaa kertoa siitä, että tytöt havainnoivat ja analysoivat sosiaalista ympäristöä. Tämä taas edistää integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaa.
– Pipo ja liivit muodostava franchise-brändin, jota eri yhteisöt voisivat hyödyntää (kuten Maunula-Seura, Maunulan Leijonat ja taloyhtiöt jne.)

Ks. kuva prosessin tulkintaa Mediapajalla 17.9.2017